Datum objave: 31. Srpanj 2017

Fado i Ivo Perkušić otvaraju kolovoška događanja na šibenskim tvrđavama

Fado i Ivo Perkušić otvaraju kolovoška događanja na šibenskim tvrđavama
Diana Ferić
Diana Ferić

Vrhunac ljetne sezone na šibenske tvrđave donosi niz sjajnih programa – na Tvrđavi Barone u sklopu programa koji su besplatni za članove Kluba prijatelja šibenskih Tvrđava posjetitelji mogu uživati u fado zvuku Ive Perkušića u pratnji mandolinskog orkestra Sanctus Domnio te u jazz izvedbi sastava Black Coffee, kao i u nastavku filmskog festivala Srijedom po svijetu. Na Tvrđavu sv. Mihovila stiže islandska elektro senzacija GusGus te ponovna izvedba baleta Na putu.

 

Pod motom "Vrijeme je za fado" Ivo Perkušić i Sanctus Domnio, najbolji europski mandolinski orkestar, 1. kolovoza s početkom u 21:30 sati na Tvrđavi Barone u sklopu Strane B predstavit će nam neke od najljepših pjesama portugalskih fadista u mediteranskom ruhu. Ivo Perkušić koji se za vrijeme boravka u Portugalu zaljubio u fado, te ga uskoro i sam počinje pjevati, osim u Hrvatskoj nastupao je i u Lisabonu, u poznatoj kući fada "Tasca do Chico". Mandolinski orkestar Sanctus Domnio osnovan je 1990. godine i do sada je održao veliki broj koncerata u domovini i inozemstvu te bio sudionik brojnih međunarodnih festivala. Dobitnik je domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja među kojima i onog za najbolji europski orkestar!
Srijedom po svijetu, filmski program ljetnog kina na Tvrđavi Barone, u srijedu 2. kolovoza donosi projekciju bosanskohercegovačke drame Smrt u Sarajevu, redatelja Danisa Tanovića. Riječ je o filmu koji je na 66. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu osvojio nagradu žirija Srebrni medvjed.

 

U srijedu 2. kolovoza s početkom u 21:30h na Tvrđavu sv. Mihovila ponovo izlaze plesači HNK Split s izvedbom baleta Na putu/On the road, čiju koreografiju potpisuje Igor Kirov. Podsjećamo, prvu izvedbu ovog jedinstvenog plesnog doživljaja na svečanom otvorenju Šibenskog plesnog festivala prekinulo je kišno nevrijeme. Posjetiteljima koji su prisustvovali prekinutoj izvedbi baleta ulaz je slobodan uz predočenje iskorištene ulaznice.
Među događajima koji će sasvim sigurno obilježiti kolovoz u Šibeniku je i nastup jedne od najpopularnijih electro skupina na svijetu: atraktivnu lokaciju Tvrđave sv. Mihovila 5. kolovoza ispunit će zvukovi dobro poznatih uspješnica islandske skupine GusGus. Bend je nastao 1995., a u 25 godina karijere izdali su 10 studijskih albuma od kojih je najveći komercijalni uspjeh polučio “Arabian Horse” iz 2011. godine. Surađivali su s nekima od najpoznatijih imena electro i pop scene poput Bjork, Roisin Murphy, Depeche Mode i Sigur Ros. Uz islandsku elektro-senzaciju, publiku će iste večeri DJ setovima rasplesati domaćin A+, splitski elektro dvojac AMPM, te Kevin Yost, producent i DJ iz Pensilvanije kojeg kritičari nazivaju maestrom deep house žanra.

 

Strana B 7. kolovoza na Tvrđavu Barone dovodi Black Coffee, najdugovječniji hrvatski jazz ansambl koji djeluje od 1993 g. i drugu godinu za redom gostuje na šibenskim tvrđavama. Black Coffee izdali su 5 nosača zvuka, osvojili nekoliko Porina od čega dva za album „Krijanca“, nastupali na mnogobrojnim jazz i etno festivalima… Okosnicu grupe čini ritam sekcija: basist Renato Švorinić i bubnjar Jadran Dučić Čićo. Njih dvojica nastupaju u raznim all star postavama i sviraju sa inozemnim glazbenicima kao što su Miles Griffith, George Makinto, Csaba Deseo, Tony Pancella, Beppi D'Amato, Primož Grašič i drugi.

 

Programi na Tvrđavi Barone u sklopu Strane B besplatni su za Klub prijatelja šibenskih Tvrđava i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom. Ulaznice za događanja na Tvrđavi sv. Mihovila mogu se kupiti u City Pointu šibenskih tvrđava (Ulica don Krste Stošića 1), na blagajnama šibenskih tvrđava sv. Mihovila i Barone, u sustavu Eventima www.eventim.hr te preko sustava www.croatia-tickets.com. Ulaznice za GusGus koncert dostupne su i putem sustava www.entrio.hr.

 

Iz kategorije: Kultura