Datum objave: 24. Srpanj 2017

Kiša prekinula baletnu predstavu "On the road" na otvaranju 7. Plesnog festivala na tvrđavi sv. Mihovila

Kiša prekinula baletnu predstavu "On the road" na otvaranju 7. Plesnog festivala na tvrđavi sv. Mihovila
Diana Ferić
Diana Ferić

Vrijeme nije večeras bilo naklonjeno 7. Plesnom festivalu u Šibeniku koji je na tvrđavi svetog Mihovila trebala otvoriti baletna predstava „On the road“ u izvedbi Baleta HNK Split i koreografiji Igora Kirova, makedonskog plesača i ravnatelja splitskog Baleta. Vjerujući da će ih kiša ipak poštedjeti predstava je započela i upravo kada se publika uživjela i taj spoj klasičnog i suvremenog plesa na glazbu Johana S. Bacha počela je padati kiša. Jedno vrijeme su i plesači i veći dio publike prkosili nevremenu, ali kako su kapljice postajale sve krupnije to je bila uzaludna misija pa je predstava, uz snažni pljesak publike prekinuta i bit će ponovno prikazana u narednih desetak dana, kako smo doznali od organizatorice Festivala Zorane Mihelčić. Plesačicama i plesačima se na pozornici pridružio i koreograf Igor Kirov.

 

Osim na tvrđave sv. Mihovila, program festivala održavat će se i na tvrđavi Barone, a najveći dio ipak na trgu ispred Gradske vijećnice i katedrale.

Ove godine bit će organizirane i radionice tanga koje će voditi Zagrepčanka šibenskog podrijetla Lucija Lovrić i Rafael Ramirez, argentinski plesač s dugogodišnjim plesnim iskustvom, široj javnosti poznat kao Madonnin instruktor plesa u filmu 'Evita'.

U znaku tanga proteći će i posljednji dan festivala kada će se na trgu između Gradske vijećnice i katedrale održati veliki ples na kojem će sudjelovati 50-ak plesača tanga.

Od predstava tu su još i „Soba broj 7“ koju će sutra na Tvrđavi Barone izvesti zagrebački &M Dance Company .
Na Baroneu će nastupiti i mladi plesač i baletan iz Čakovca Vilim Poljanec sa svojim solom "Glimmer".

Treći festivalski dan rezerviran je za „Medness“ šibenskog Plesnog teatra Sjene koji će nastupiti u kazalištu dok će se iste večeri na Trg Republike Hrvatske predstaviti mladi plesači iz Požege, Splita i Velike Gorice. Na pozornici kod katedrale sljedećih će dana nastupiti i plesači iz Zagreba, Dubrovnika, Varaždina…

Međunarodna plesna platforma Balkan Dance Project, koja okuplja mlade i perspektivne koreografe i plesače iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije te Bosne i Hercegovine, predstavit će se 28. srpnja u HNK-u Šibenik.

Bit će održan i okrugli stol o suvremenom plesu i položaju plesača i koreografa u zemljama regije. Predavači su dr. sc. Vera Obradović Ljubinković iz Beograda te Sanja Petrovska iz Zadra.

Šibenski festival plesa završava u subotu, 29. srpnja.

Iz kategorije: Kultura