Datum objave: 30. Svibanj 2017

Predstavljen program ovogdišnjeg MDF -a i plakat koji je izradio Munir Vjezović

Predstavljen program ovogdišnjeg MDF -a i plakat koji je izradio Munir Vjezović
Diana Ferić
Diana Ferić

Svečano otvaranje s već viđenom, ali za tu priliku obogaćenom predstavom Buratino, 140 različitih programa iz tridesetak zemalja svijeta od kojih je najudaljeniji Singapur, 38 radionica te prva međunarodna konferencija koji će ovog puta biti posvećen kulturnom turizmu rezime je onoga što sadržava ovogodišnji Međunarodni dječji festival u Šibeniku koji će trajati od 17. lipnja do 1. srpnja. Program Festivala predstavljen je danas na maratonskoj konferenciji za novinare koja je trajala više od sat vremena što ne čudi budući da je to bio prvi put da se u javnosti službeno govori o ovogodišnjem MDF-u. Festival će koštati oko2,2 milijuna kuna, a najveći financijer je Grad Šibenik. Inače, na Konferenciji su bili autori i glumci Buratina, neki elektori i članovi Umjetničkog vijeća MDF -a te Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika.

 

Maja Trlaja, ravnateljica MDF –a i šibenskog kazališta objasnila je kako ovogodišnji MDF otvara Buratino, koji ga je otvorio i 2010. godine jer je to, kako je kazala, zaokruživanje ideje da Šibensko kazalište producira tri mjuzikla za svoj repertoar. „Bila je to teška odluka, ali ja ne mogu promatrati repertoar kazališta neovisno o MDF-u“, kazala je.

 

Takvu odluku detaljnije je objasnila redateljica Buratina Nina Keflin koja je priznala da joj je MDF pružio ostvarenje životnog sna a to je da snimi tri jednom idejom povezana dječja mjuzikla u kojem je u središtu priče uvijek hrabro dijete koje u sebi nosi dobrotu i pobjeđuje zlo u svijetu. To su i Buratino i Matilda i Dorothy u Čarobnjaku iz Oza.“ To dijete je amblem, simbol MDF –a. To je dio mog svjetonazora i drago mi je što se pokolopilo sa svjetonazorom MDF –a. Mi djeci moramo pružiti tu vetrikalu dobrote i poruku da zlo može biti pobijeđeno, a da se dobrota isplati. U tim se predstavama vuče ista dramaturška linija s istim glumcima. Tako primjerice izvrsna Maja Kovač igra uvijek dobro dijete, a Franka Klarić dobru učiteljicu i dobru vilu“, istaknula je. Neno Belan je najavio nekoliko novih songova u Buratinu koje je već napisala Marijana Nola, autorica teksta po kojem je nastao „Buratino“, a nastavit će započetu praksu izdavanja soundtrackova i CD- ova iz ta tri mjuzikla.

Franka Klarić, selektorica dramskog programa kazala je kako su izabrana sva renomirana dječja kazališta u Hrvatskoj, ali i neki neovisni teatri koji imaju vrlo kvalitetne predstave .
„ Izabrane predstave donose široku lepezu tema iako smo ove godine imali problema s predstavama za tinejdžere kojih je jako malo“, rekla je i dodala kako će ove godine prikazano dosta predstava na trgu ispred OŠ Fausta Vrančića koje će biti besplatne što bi trebalo utješiti one koji ne uspiju kupiti ulaznice.


Jasen Boko, također član Umjetničkog vijeća kazao je kako će na trgovima i ulicama biti izvedeno 69 programa i to nekim već viđenih ansambala i samostalnih umjetnika,a neki dolaze prvi put. „Nema festivala u Hrvatskoj koji je toliko uključen u život grada kao što je MDF. Nema šanse da u Šibenik netko dođe ili kroz njega prođe, a da ne primijeti da traje Festival“, ustvrdio je.

 

Novost je i da će prvi put ove godine biti održan međunarodna konferencija uz sudjelovanje eminentnih znanstvenika s namjerom da on postane redovit a birat će se uvijek neka aktualna tema. Ove godine to je „Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu“,a čut će se iskustva desetak zemalja.

 

Radionički program ima ove godine 27 radionica, a s literarnim i filmskim i pratećim programima taj se broj penje i na 38. Intencija je da bude što više međunarodnih voditelja radionica, kako su kazale Zdenka Bilušić, selektorica radioničkog programa i Ivana Badžim, voditeljica Ureda MDF –a.

Autor plakata za ovogodišnji MDF je priznati slikar Munir Vejzović.

Iz kategorije: Kultura