Datum objave: 22. Travanj 2017

Šibenčanin Omer Rak,poznavatelja kultnoga i okultnoga objavio novi roman "Kultna posuda"

Šibenčanin Omer Rak,poznavatelja kultnoga i okultnoga objavio novi roman "Kultna posuda"
Diana Ferić
Diana Ferić

“Kultna posuda” novi je roman Omera Raka, Šibenčanina koji od odlaska na studij živi u Zagrebu Omera Raka, a predstavljen je si noć u Zagrebu, u Arheološkom muzeju, u sklopu Noći knjige.

To je, kako je istaknuto na predstavljanju, slojevit roman i gotovo jedinstvena pojava u hrvatskoj književnosti.

Urednik te knjige Seid Serdarević objasnio je kako nije slučajno da je roman predstavljen baš u Arheološkom muzeju budući da je njegov glavni lik arheolog Brandt, stručnjak za neolitik, koji tijekom priprema za izložbu o hermafroditima, susreće prelijepu djevojku Miju koja će postati njegova gospodarica i Božica.

"Kada se na vratima njegova ureda pojavi mlada, crvenokosa, prelijepa djevojka Mija, poznati arheolog Brandt, stručnjak za neolitik, koji upravo priprema veličanstvenu izložbu o hermafroditima, zna da je to žena njegova života, njegova Božica, kojoj će dozvoliti ama baš sve, koja će postati njegova gospodarica, a on njoj vjeran i poslušan sluga. Zaslijepljen ljubavlju, opsjednut kultom, prepun mračnih tajni iz djetinjstva, s tek jednim prijateljem, Brandt pristaje na sve te postupno biva uvučen u igru u kojoj je samo pijun. Četveronožna neolitička kultna posuda iz Danila kod Šibenika u tome će odigrati ključnu ulogu.

Hoće li matrijarhat iznova zavladati svijetom, koja je uloga hermafrodita, mogu li žene preokrenuti kotač povijesti, hoće li obred na Danilskom polju uspjeti i hoće li Brandt, arheolog koji se panično boji vrana, postati oruđe ili oružje? Kultna posuda, roman jednog od najboljih suvremenih stilista i poznavatelja kultnoga i okultnoga Omera Raka, uzbudljiv je triler u kojem se miješaju važne arheološke tajne, mistika, fantastika i erotika“, piše na koricama tog nedavno objavljenog romana.

 

Damir Radić,filmski i književni kritičar ocijenio je da je riječ o erotsko-polupustolovnom trileru s jakom autorovom eruditskom komponentom koja rezultira štivom na najboljem tragu Umberta Eca.

„Radnja romana je suvremena i s ugrađenim elementima fantastike i izravno je povezana s okultnom obrednom ulogom koja se pripisuje tzv. danilskom ritonu, prapovijesnoj četveronožnoj kultnoj posudi od pečene gline, otkopanoj 1951. godine u Danilu, arheološkom nalazištu nedaleko od Šibenika. Roman je miješanog povijesnog, fantastičnog i kriminalističkog žanra s naglašenim mistično-okultnim i erotskim elementima visoke estetske vrijednosti“, ističe autor Omera Rak.

Omer Rak je pozornost javnosti privukao svojim prvim romanom “Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina”, posvećenom Faustu Vrančiću, svome sugrađaninu i osobi kojom je fasciniran.Njegov drugi roman je, kao i prvi, objavila je nakladnička kuća “Fraktura”, a do početka ljeta biti će predstavljen i u Šibeniku, kako doznajemo od autora.

Iz kategorije: Kultura