Datum objave: 20. Travanj 2017

Bili smo na probi nove predstave HNK Šibenik "Ljepotica iz Leenanea" uoči sutrašnje premijere

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova predstave u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku ‘Ljepotica iz Leenanea’, redatelja Dražena Ferenčina, koja će na daskama šibenskog teatra biti prikazana sutra najavljena je danas na konferenciji za novinare.

Ljepotica iz Leenanea je crna komedija s elementima melodrame i horora, koja tematizira odnos usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenanea, na zapadu Irske u okrugu Galway, tamo gdje je mnoga ljeta kao dječak znao provoditi i sam autor - Martin McDonagh. U toj irskoj provinciji svatko zna sve o svakome, ali neke su tajne ipak dobro čuvane. Svakodnevicu McDonaghovih dama sastavljenu od redovitih svađa potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja koji se zaljubi u Maureen.
Martin McDonagh u ovoj priči kroz odnos majke i kćeri uspijeva prikazati sve objektivne i subjektivne okolnosti promašenog i nedosanjanog sna, osobnog, socijalnog i nacionalnog.

Redatelj Ferenčina je kazao kako mu je žao što prije nije otkrio tog irskog književnika. „Predstava problematizira odnos kćeri i majke. Na prvi dojam možemo reći da majka terorizira svoju kćer,no cijelo nas vrijeme pisac iznenađuje te nagrađuje pažljivog gledatelja novim obratima“, kazao je Ferenčina zahvalivši cijeloj ekipi na marljivom i uspješnom radu na pripremi te predstave.
Maja Trlaja, ravnateljica HNK Šibenik kazala je kako je taj tekst vidjela prije pola godine, a redatelj Ferenčina ju je uspio uvjeriti da je ovo upravo pravi trenutak da se ta prvorazredna predstava prikaže vjernoj šibenskoj kazališnoj publici.

Naslovnu ulogu Maureen igra Franka Klarić,a njezinu majku Meg, Biserka Ipša. U predstavi nastupa i šibenski glumac Jakov Bilić koji je utjelovio Patoa, te Bojan Brajčić koji glumi njegovog brata Raya.
Scenograf je Branko Lovrić Caparin, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, autor glazbe je Igor Karlić, za scenske pokrete zadužen je Alen Čelić,dizajn svjetla potpisuje Josip Bakula dok je inspicijent Anđelko Babačić.

FOTO: Ante Baranić

Iz kategorije: Kultura