Datum objave: 20. Veljača 2017

Nikad nije kasno za uživanje: Stanari Cvjetog doma počeli s redovnim posjetima Muzeju grada Šibenika

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Ponedjeljak je dobar dan za početak nečeg novog i lijepog, a upravo su ovog ponedjeljka, 20. veljače, za korisnike Cvjetnog doma, doma za starije i nemoćne u Šibeniku, počeli redovni i besplatni posjeti Muzeju grada Šibenika.

 


Na ideju je došao, naravno, Željko Krnčević, ravnatelj šibenskog muzeja, razmišljajući kako da se oduži starijim generacijama Šibenčana koji su nas još za svog radnog vijeka zadužili.


- Kako je meni muzej uvijek u glavi, kako prije, tako i sad kad sam ravnatelj, došao sam na ideju, budući da imamo suradnju s dječjim vrtićima i osnovnim i srednjim školama, zašto ne bismo imali i s našom 'ekipom' iz Cvjetnog doma jer dabogda i mi jednog dana ostarjeli i netko tako vodio računa o nama – iskren je Krnčević, te nastavlja:

 

- Ti ljudi koji su u Domu, većina njih su građani Šibenika i županije, znači da su u svom dugom radnom vijeku izgrađivali i grad Šibenik i županiju, a naravno i kulturu, kazalište, knjižnicu i muzej – otkrio je.

 

 

Ideju nije pozdravio samo Tomislav Ninčević, ravnatelj Cvjetnog doma već i korisnici, posebno sedmero njih koji su već ovog ponedjeljak razgledali novi postav starog Muzeja.


- Bio sam davno u Muzeju, a mislim da se otada promijenio sigurno za jedno osamdeset posto. Drago mi je da sam i ovo doživio da, skoro mi je 90 godina, mogu vidjeti svoj grad, svoj muzej – priznao je zaljubljenik u kulturnu ponudu koju zbog godina više ne konzumira kao nekoć.

 


Njegovo oduševljenje dijeli i Kata Bulat, 87-godišnjakinja koja priznaje da joj je u Muzeju bolje nego kod doktora, a u Cvjetnom domu bolje nego u hotelu s pet zvjezdica, a nije da ih nije posjetila, napominje.

 

- Ovo sam prvi put u Muzeju i to s mojim šefom – kazala je Kata, ukazujući na ravnatelja Ninića, dodajući:


- Fino je, dobro. Sve je bilo dobro. Što da vam kažem, ne može biti bolje nego što jest – priznala je vitalna starica.

 

 

U prvi posjet stalnom postavu stiglo je sedmero korisnika Cvjetnog doma, a s njima i ravnatelj Ninić koji je kazao kako nikog nije trebalo nagovarati da pođu na izlet s Vidika u centar grada.

 


- Objeručke smo prihvatili ideju i provjerili ima li zainteresiranih među našim korisnicima. Nije trebalo nikog nagovarati, odmah su rekli 'Mi bi, mi bi' – odaje Ninić, dodajući kako su zasad posjeti namijenjeni pokretnim pripadnicima treće životne dobi, ali i to se može promijeniti.

 


- Vidjet ćemo ako neki polupokretni korisnik ima želju pa ćemo nastojati uz našu njegovateljicu Zlatku, koja može pomoći, da dođe ionako naš Muzej ima uvjete za invalide. Ništa nije nemoguće. Tko ima želju, svakako ćemo je nastojati ispuniti – kazao je ravnatelj, otkrivajući da ni to nije sve.

 


Naime, s prvim toplijim danima, korisnicima Cvjetnog doma bit će omogućeni i organizirani izleti na arheološke lokalitet poput Bribirske glavice, Danila, Skradina što će dodatno začiniti prikladnom gozbom na samom licu mjesta.

 

 

No prije toga valja upoznati novi postav Muzeja koji će uskoro biti i kompletiran, a kroz postojeće provela ih je kustosica Marijana Klisović puna riječi hvale za svoju grupu.

 

- Drago mi je da su danas tu, da im možemo poslati poruku da nismo zaboravili na njih. U ovom poslu treba se prilagoditi onom koga vodite. Imate drugačiji odnos kad su u pitanju djeca jer ona nisu toliko koncentrirana, možda neki. S odraslima je drugačije. Današnja grupa nije zahtjevna, opušteni su, zanimaju se – prepričala je Klisović prvi dio ture kroz stalni postav.

 

 

Isti postav i novi doživljaj već za sedam dana očekuje neke nove korisnike Cvjetnog doma da im uljepša staračke dane.

 

 

Posjet Muzeju završio je zajedničkim druženjem uz kavu u obližnjem Camerinu, a u Cvjetni dom, osim uspomena, nose i knjige iz zbirke Muzeja koje su dobili na poklon od ravnatelja Krnčevića i kolega.

 

 

Iz kategorije: Kultura