Datum objave: 03. Veljača 2017

INICIJATIVE Ivo Brešan zaslužio je da se po njemu nazove šibenski teatar

INICIJATIVE Ivo Brešan zaslužio je da se po njemu nazove šibenski teatar
Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku treba dobiti ime najvećeg književnika, intelektualca i moralne uspravnice Ive Brešana i treba se zvati HNK „Ivo Brešan“ Šibenik, a sam Šibenik već ove godine po uzoru na splitske „Marulićeve dane“ i slične manifestacije u Dubrovniku, Zagrebu, Osijeku... mora dobiti kazališni festival „Brešanove svibanjske večeri“, to je na književnoj večeri održanoj u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u povodu mjesec dana od smrti Ive Brešana, kazao je kreator i pokretač tog događaja književnik, prevoditelj, kazališni redatelj, glumac, scenarist i dramaturg Pero Mioč.

Književna večer „Šibenik mjesec dana bez Ive Brešana“, koju je organizirala Gradska knjižnica, bila je izuzetan kulturni i društveni događaj kakav se u Šibeniku rijetko viđa. Nakon što su nadahnuto i na osebujan način Jasminka Antić, Anđelko Babačić i Pero Mioč izveli Brešanovu političku grotesku „Autodenucijacija“, na osobit, snažan, provokativan i inspirativan način o Ivi Brešanu kao čovjeku, filozofu i književniku govorio je Pero Mioč.

 

Njegov istup nije bio uobičajeni govor jer je Mioč ono što je želio reći o Brešanu pretvorio u svojevrsnu monodramu tijekom koje je bilo izuzetno oštrih riječ i otvorenih kritika na račun šibenskih, ali i nacionalnih političkih ličnosti i institucija.

 

Književna večer „Šibenik mjesec dana bez Brešana“, ako se uopće može svesti u uski okvir književne večeri, bila je prije svega snažan kulturni, intelektualni pa i politički istup Pere Mioča koji, ako je suditi po aplauzu i riječima podrške koje je dobio od publike, ima itekako punu istomišljenika.


Tijekom monologa – monodrame Pero Mioč je ponovio svoje prijedloge, koje je iznio u novom broju časopisa „Volim Šibenik“, da Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku treba dobiti ime Ive Brešana i zvati se Hrvatsko narodno kazalište „Ivo Brešan“ ili Hrvatsko narodno kazalište Ive Brešana u Šibeniku te da Šibenik već ove godine mora organizirati kazališni festival posvećen Ivo Brešanu i njegovom stvaralaštvu.


 

Iz kategorije: Kultura