Datum objave: 03. Veljača 2017

Iz Gradske knjižnice podsjećaju na pokretanje igroteke i akciju prikupljanja slikovnica

Šibenik News
Šibenik News

Iz Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' podsjećaju na dvije hvalevrijedne akcije o kojima smo ranije pisali. Riječ je o knjižnici igračaka tzv. igroteki te akciji prikupljanja slikovnica i ostale dječje književne građe u sklopu akcije 'Čitaj mi'.

 

POSUDBA IGRAČAKA

 

Igroteka je mjesto u Knjižnici, na Odjelu za djecu i mlade, gdje se posuđuju igračke koje se mogu nositi kući, baš kao i slikovnice i knjige. Igračke su namijenjene svim uzrastima, a mogu se posuditi tijekom cijelog radnog vremena knjižnice.
Svrha igroteke je da kvalitetnu igračku učini dostupnom svakom djetetu, da u djece razvija naviku posuđivanja i korištenja zajedničkih dobara, da razvija potrebu za dolaženjem u knjižnicu itd.


U igroteci zasad možete naći konstruktivne (materijali za slaganje, građevni materijali…), motoričke (vozila, igračke za guranje i vuču, bacanje i hvatanje…) i imitativne igračke (pribor i predmeti vezani uz različita zanimanja).


Igračka se može posuditi samo uz predočenje članske iskaznice. Pri prvom posuđivanju, roditelj potpisuje brošuru s pravilima korištenja igroteke. Posuđuje se samo jedna igračka i to na rok od dvadeset dana. Ovakav rok posudbe omogućuje djetetu da se igračkom igra sve dok mu je zanimljiva. Ograničenje na posudbu samo jedne igračke nužno je kako bi se osiguralo da se igračke redovito izmjenjuju i da igroteka uvijek sadrži nešto novo i zanimljivo.


Svaka vraćena igračka se dezinficira, prebrojavaju se dijelovi, prema potrebi upotpunjava i sprema u posebnu vrećicu, pri čemu dobiva i papirić s obaviješću o broju sastavnih dijelova.

 

AKCIJA PRIKUPLJANJA SLIKOVNICA

 

Prikupljanju slikovnica i dječjih knjiga pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!”, koje se u sklopu nacionalne kampanje “Čitaj mi” organizira već četvrtu godinu zaredom, priključila se i Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” Šibenik.


Akciji su se, u suradnji s Knjižnicom, priključili i Dječji vrtići Šibenska maslina pa djeca svoje slikovnice mogu, osim u Knjižnicu, donijeti i u svoj vrtić i staviti na za to predviđeno mjesto. Po završetku akcije, slikovnice i knjige proslijedit će se potrebitima. Ove godine, osim slikovnica, djeca mogu donirati i igračke.


Akcija traje do 14. veljače, kada se i obilježava Međunarodni dan darivanja knjiga.
 

 


 

Iz kategorije: Kultura