Datum objave: 25. Siječanj 2017

Izašao prvi "Osvit" - godišnjak ogranka Matice hrvatske Šibenik

Izašao prvi "Osvit" -  godišnjak ogranka Matice hrvatske Šibenik
Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući sadašnjem vodstvu šibenskog ogranka Matice hrvatske, nakon više od pola stoljeća obnovljen je u Šibeniku časopis Osvit koji je izašao samo jednom, davne 1959 godine. Prvi broj obnovljenog časopisa promoviran je danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku. To je godišnjak za promicanje kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja koji izdaje Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku. Glavna urednica Osvita je Zdenka Bilušić, predsjednica tog ogranka, a uz nju članovi uredništva su i ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku Nataša Mučalo, ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević, stručni voditelj NP Krka Drago Marguš, ravnatelj šibenske knjižnice Vilijam Lakić te Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture.

 

Željko Krnčević je podsjetio kako se još 1990. godine razgovaralo o tomu da ogranak Matice Hrvatske u Šibeniku pokrene svoj časopis te da se to ostvarilo tek sada, najvećom zasuglom Zdenke Biluši. "Časopis smo pripremali godinu dana.  Nadam se  da će imati svoje čitatelje. Želimo i na ovaj način sačuvati bogatu kulturnu i prirodnu baštinu našeg kraja i prenijeti je na buduće naraštaje", istaknula je na promociji Zdenka Bilušić.

 

Osvit je tematski podijeljen u nekoliko cjelina. Prva su studije, rasprave i eseji, potom slijede osvrti i prikazi, sjećanje u povodu pete obljetnice smrti dugogodišnjeg ravnatelja šibenske knjižnice Milivoja Zenića, a časopis donosi i nekoliko pjesama Stjepana Gulina i jučer preminulog Mladena Bjažića kojemu je na promociji odana počast minutom šutnje.


Autori tekstova su Željko Krnčević i Tomislav Pavičić, Ana Petković Basletić, Branimir Zmijanović, Marijana Borić, Milivoj Blažević i Boris Dorbić, Karmen Krnčević, Anita Travčić, Gustav Červar, Ivo Šprljan, Sanda Barešin, Vesna Jurin Bakotić, Milorad Ćupurdija, Ivan Malenica, Ljubo Runjić, Sanja Veštić, Dragan Zlatović, Omer Rak, Drago Marguš, Zdenka Bilušić, Ivica Poljičak, Pavao Roca, Petar Mikuličin, Neven Ninić i Vilijam Lakić.

FOTO: službene stranice Grada Šibenika
 

Iz kategorije: Kultura