Datum objave: 25. Siječanj 2017

Program Noći muzeja u Drnišu i Kninu uz suradnju JU NP Krka

Program Noći muzeja u Drnišu i Kninu uz suradnju JU NP Krka
Šibenik News
Šibenik News

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, Gradski muzej Drniš i Državni arhiv u Šibeniku u povodu Noći muzeja 2017. godine priređuju izložbu Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja, koja će biti predstavljena u ispostavi JU „Nacionalni park Krka“ u Drnišu u petak, 27. siječnja, u 20 sati.

 

Izložba je popraćena katalogom u kojemu je obrađena povijest Roškog slapa kroz stoljeća, od Oziđane pećine do danas, s posebnim osvrtom na početke korištenja vodne snage u predindustrijskim pogonima – vodenicama, početke elektrifikacije i industrijalizacije drniškog kraja te povijest razvoja turističke ponude Roškog slapa ostvarene zahvaljujući obitelji Skelin. Istaknuta je uloga skradinske obitelji Marasović te Jasne Skelin Duboković koja je svoj život posvetila Roškom slapu i njegovom razvoju.

 

U petak u ispostavi JU „NP Krka“ održat će se sljedeći program:

• Izrada maketa vodenica – dječja interaktivna radionica, 18 – 20 sati
• Priprema jednostavnih slastica – kulinarska radionica, 18.30 – 20 sati
• Drniški susak – interaktivna prezentacija procesa izrade suska, 19 – 20 sati
• Otvorenje izložbe i predavanje Roški slap – pokretač razvoja drniškog kraja
Predavači: Joško Zaninović,ravnateljGradskog muzeja Drniši Davor Gaurina,viši kustos Gradskog muzeja Drniš, 20 sati
• Koncert sastava „Dernis music“, 20.30 – 22.30 sata.

 

Također u Noći muzeja, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ i Državni arhiv u Šibeniku u suradnji s Kninskim muzejom otvorit će izložbu Industrijska arhitektura na rijeci Krki u crkvi sv. Barbare na kninskoj tvrđavi u 19 sati. Od svog prvog predstavljanja javnosti u vodenici na Skradinskom buku, izložba Industrijska arhitektura na rijeci Krki u protekle dvije godine gostovala je u brojnim hrvatskim gradovima.

 

Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojemu je glavna značajka da su muzejski i ostali izložbeni prostori za posjetitelje otvoreni do kasno u noć uz slobodan ulaz ili minimalnu naknadu.
 

Iz kategorije: Kultura