Datum objave: 08. Prosinac 2016

Šibenčanin po ocu, Dubrovčanin po majci, umjetnik Luka Kedžo pobjednik 33. salona mladih

Šibenčanin po ocu, Dubrovčanin po majci, umjetnik Luka Kedžo pobjednik 33. salona mladih
Šibenik News
Šibenik News

Šibenčanin po ocu, Dubrovčanin po majci, Luka Kedžo, student Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, pobjednik je ovogodišnjeg Salona mladih koji se održao po 33. put i to u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu gdje mu je uručena HBP Grand Prix nagrada u vrijednosti 10 tisuća kuna za rad rad KYKLOP G.M.B.H..

 

 U obrazloženju Odbora za dodjelu HBP nagrada stoji kako je nastalo nagrađeno djelo umjetnik Kedže, gdje ga se dosad moglo vidjeti te kako je Luka svojim radom odgovorio na zadanu temu Salona.

 

FOTO: Dio postava nagrađenog rada

 

-  KYKLOP G.M.B.H. je instalacija nastala po uzoru na fotografski stativ, sklopljen od poklonjenih dijelova fotoaparata, s objektivom kao velikim kiklopskim okom. Rad je do sada bio izlagan kao trodimenzionalni objekt u prostoru (postavljen na nogare ili obješen naglavačke), a sada je na Salonu predstavljen dvodimenzionalno u mediju fotografije. Na prvoj je fotografiji sama konstrukcija u svojoj ogoljenosti, krhkosti, crnom samoljepljivom trakom povezanih dijelova, dok je na drugoj ogrnuta zlatnim plaštom poput kralja. Dakle, oprema, odnosno sredstvo za rad kao gospodar situacije i preduvjet za kvalitetno umjetničko djelo ili samo kao fikcija. Luka Kedžo je umjetnik u stalnom preispitivanju medija fotografije. U svom vrsno produciranom radu mitska naziva kroz različite je medije i aspekte te na osebujan i ironičan način odgovorio na temu Salona te ponovo ukazao na bitna pitanja stvaranja i produciranja umjetničkog rada - navodi se u obrazloženju.

 

FOTO: Svježe iz tiska

 

O nagradama umjetnika odlučivao je spomenuti Odbor za dodjelu HBP nagrada, a u njemu je, između ostalih, sjedila i mlada šibenska umjetnica, Lana Stojićević o čijem smo međunarodnom uspjehu nedavno pisali.

 

 

 

Fotografije: Luka Kedžo Facebook i Rijeka portal

 

 

 

 

Iz kategorije: Kultura