Datum objave: 02. Prosinac 2016

Šibeniku ostaje čast biti domaćinom kultne izložbe umjetničkih fotografija - Zagreb salon

Šibeniku ostaje čast biti domaćinom kultne izložbe umjetničkih fotografija - Zagreb salon
Šibenik News
Šibenik News

Šibenik i ove godine ima čast biti dijelom dugogodišnjeg bienalnog projekta 37. Zagreb salona, međunarodne izložbe umjetničke fotografije.

 

Izbor radova, njih ukupno 50, među kojima su i brojne nagrađene, stižu tako u Krešimirov grad gdje će biti predstavljeni u okviru izložbe pod nazivom „37. Zagreb salon / Međunarodna izložba fotografija“ u ponedjeljak, 5. prosinca, s početkom u 19h u dvorani za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika.

 

Na taj način, Šibenik se, uz druge gradove poput Bjelovar, Daruvar, Dubrovnik, Gospić, Hlebine, Ivanec, Karlovac, Koprivnica, Osijek, Pag, Rijeka, Rovinj, Splita i ostalih, pridružuje izuzetno zanimljivom projektu čiji je cilj širenje fotografske kulture i umjetnosti u cijeloj Hrvatskoj.


Izložba će se moći razgledati sve do 18. prosinca u vremenu od od 10-13h i 17-19h.

 

Na ovogodišnji 37. Zagreb salon pristiglo je 3.737 fotografija od 331 autora iz 46 zemalja, a međunarodni žiri u sastavu Neda Rački, Matej Peljhan i Aleksandar Tomulić nagradio je 60 fotografija, od ukupno 1043.
Sve nagrađene fotografije i još 20 po izboru žirija predstavljene su po tom javnosti u vidu izložbe održane u Muzeju Mimara.

 


Podsjetimo, 1910. godine Klub fotoamateurah fotografah priređuju prvu međunarodnu izložbu fotografija u Zagrebu. Navedena izložba koja zbog raznih političkih i društvenih nemira uzrokovanih Prvim i Drugim svjetskim ratom s diskontinuitetom živi do danas.

 

Od 1962. nosi naziv ZAGREB SALON i titulu respektabilne međunarodne izložbe umjetničke fotografije.


Mijenjali su se društveni sustavi, formirale se i raspadale države, ali ovaj fotoamaterski pokret Fotokluba Zagreb, zasnovan na beskonačnoj ljubavi prema fotografskoj umjetnosti, i dalje živi.
 

Iz kategorije: Kultura