Datum objave: 29. Studeni 2016

Dokumentarci 'Barone' i 'Van škvare, ciko mandroč' na Festivalu muzejskog filma

Dokumentarci 'Barone' i 'Van škvare, ciko mandroč' na Festivalu muzejskog filma
Šibenik News
Šibenik News

Festivala muzejskog filma i multimedije MUVI 06: MUZEJI–VIDEO–FIL održat će se 1. i 2. prosinca  u Zagrebu, a u sklopu festivala bit će prikazani dokumentarai  'Barone', koji govori o revitaliziranju istoimene šibenske tvrđave, i 'Van škvare, ciko mandroč', prvo hrvatsko dokumentarno ostvarenje koje donosi cjelovitu priču o betinskoj drvenoj brodogradnji i kalafatima - – brodograditeljima koji su stoljećima ljubomorno čuvali svoja znanja i vještine prenoseći ih samo odabranim pojedincima.

 

Filmski program započinje filmom Barone, dobitnikom nagrade na Zagreb Tourfilm festivalu, u kategoriji najboljeg hrvatskog filma do šezdeset minuta.

 

Kroz život grada Šibenika u 17. stoljeću vodi nas Frane Divnić, hrvatski književnik, izdavač, pjesnik i prevoditelj. Opisuje nam kako se tada živjelo, a upoznaje nas i s najznačajnijim bitkama 1646. i 1647. godine kada je grad obranjen od dva osmanlijska napada.


Film je snimljen u sklopu projekta Barone: otkrivanje bogate prošlosti – put prema uspješnoj budućnosti koji je ispričao priču o Šibeniku 17. stoljeća kroz četiri različita medija: dokumentarni film, naočale za proširenu stvarnost, interaktivnu aplikaciju na pametnom stolu i panoramsku kabinu. Hrvatska turistička zajednica prepoznala je zanimljivost ovoga projekta i dodijelila mu ove godine nagradu za 'Kulturnu atrakciju godine'.

 

 

Sve o festivalu muzejskog filma pogledajte na poveznici klikom na -  MUZEJ.

 

Iz kategorije: Kultura