Datum objave: 25. Studeni 2016

Šibenska profesorica latinskog jezika ima originalni poklon svom gradu za 950. obljetnicu

Šibenska profesorica latinskog jezika ima originalni poklon svom gradu za 950. obljetnicu
Snježana Klarić
Snježana Klarić

Pedeset i sedam natpisa na latinskom jeziku koji se mogu pronaći na portalima i zidovima diljem povijesne jezgre Krešimirovog grada naći će se u knjizi autorice Deane Karađole Radovčić, profesorice latinskog i talijanskog jezika u Gimnaziji Antuna Vrančića i Medicinskoj školi u Šibeniku.

 

'Latinski natpisi u Šibeniku' naziv je ove jedinstvene knjige koja bi uskoro trebala izaći iz tiska, a za koju je predgovor napisao Ivica Poljičak, predsjednik Organizacijskog odbora proslave 950. obljetnice prvog pisanog spomena grada Šibenika.

 


- Knjiga sadrži 57 natpisa, ali ima ih jako mnogo. Međutim, morala sam se zaustaviti jer sam htjela da to bude poklon Šibeniku na njegov rođendan, a i naša udruga turističkih vodiča sv. Mihovil obilježava deset godina rada. Kako se bliži kraj godine, morala sam knjigu završiti s tim brojem – objasnila nam je omiljena gimnazijska profesorica.

 

Ideja o nastanku knjige u kojoj bi objedinila latinske natpise razvija se ima već nekoliko godina.

 

- Knjiga je rezultat mog nastojanja da približim turističkim vodičima to epigrafsko blago koje skrivaju ulice našeg grada, a isto tako i svi našim sugrađanima jer se u tim natpisima krije povijest. To su vrijedni povijesni spomenici. Isto tako, rezultat su mojih dugogodišnjih šetnji kao turistički vodič turista koji su me stalno pitali što znače svi ti natpisi – priča profesorica, dodajući:

 

- Upravo me taj interes potaknuo na proučavanje povijesti i prikupljanje natpisa. Nije to knjiga koja nastaje zadnja dva mjeseca. To je nešto od 2009. godine kada se nakon pola stoljeća uveo klasični odjel u Gimnaziji Antuna Vrančića, a to nije odjel u kojem samo prevladavaju klasični jezici, latinski i grčki, već i upoznavanje povijesti.

 

Zbog toga su njeni učenici često izlazili na terensku nastavu u srce gradske jezgre gdje su šetali od natpisa do natpisa, o njima razgovarali, fotografirali ih, a potom i prevodili.

 

Deana je svojedobno, uz podršku tadašnje ravnateljice Gimnazije, Ivanice Belamarić, organizirala i okrugli stol, predavanje na temu latiničkih natpisa u Šibeniku tijekom održavanja natjecanja iz klasičnih jezika u gradu na kojem su prisustvovali brojni profesori tih jezika, a koji su se oduševili bogatstvom Krešimirovog grada.

 

Oduševljene dijele i kolege turistički vodiči, ali i direktor Turističke zajednice grada Šibenika, Dino Karađole, koji bi s vremenom stavio naglasak na njih te ih kao takve približio posjetiteljima grada.

 


Natpisi koje je profesorica ukoričila mogu se pronaći na portalima vrata, uklesani su u zidove, ali i u iza dvorišnih vrata rasutih po povijesnoj jezgri. Neki od njih dobro su očuvani, neke je načeo zub vremena na neke i ljudska ruka.

 

- Svako malo naiđem na neki novi natpis u nekoj kali, na nekom portalu. Neki su laki za prevesti, zbog nekih moram ići dublje u povijest da bi znala o čemu se radi. Neke sam morala duže prevoditi- otkriva Deana ne propuštajući priliku još jednom ponoviti kako se radi o zaista vrijednom dijelu kulturno – povijesne baštine grada koji nije nužno samo religioznog karaktera, već među uklesanim porukama ima i zahvala kapetanima, odnosno plemićima što su, na primjer, pomogli obnoviti neku od gradskih ulica.

 

Njena najveća želja je izdati knjigu sa svim natpisima koji se mogu pronaći u okvirima povijesne jezgre Šibenika jer to je edukacija kako njoj samoj, tako njenim sugrađanima za koje tvrdi da doista vole svoj grad i cijene njegovu povijest.

 

 

- Šibenčan, koji vole povijest, zaista su zainteresirani za ovo. Mislim da je Šibenik po ovom specifičan. Mislim da bi se još puno toga našlo i to mi je želja – otkriva nam profesorica koja je ovako krenula stopama Krste Stošića i Milivoja Zenića.
 

Iz kategorije: Kultura