Datum objave: 26. Listopad 2016

FOTO:Povijesno važna izložba 'Industrijska arhitektura na rijeci Krki' otvorena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Šibenik News
Šibenik News

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena je izložba 'Industrijska arhitektura na rijeci Krki' nastalu kao ezultat istraživačkog projekta o industrijskim pogonima duž toka rijeke Krke. Izložba je postavljena u povodu 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki 28. kolovoza 1895. godine.

 

Izložba je izvorno postavljena u vodenici na Skradinskom buku, nedaleko arheološki istraženih i konzerviranih arhitektonskih ostataka HE Krka koja je puštena u rad samo dva dana nakon Adamsove hidroelektrane na slapovima Nijagare. Istovremeno s puštanjem u rad pogona na Skradinskom buku, ostvaren je i prvi prijenos izmjenične struje na veću udaljenost u Hrvatskoj. Vizionarski poduhvat izgradnje cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije višefazne izmjenične struje, koji se sastojao od hidroelektrane Krka na Skradinskom buku, 11 km dugog dalekovoda od rijeke Krke do Šibenika i potrošača u Šibeniku, ostvarili su inženjer Vjekoslav Meichsner i šibenski gradonačelnik Ante Šupuk.

 

 

U razdoblju do početka Prvog svjetskog rata vodena snaga rijeke Krke iskorištena je za rad još triju hidroelektrana (HE Jaruga na Skradinskom buku, HE Roški slap i HE Miljacka na istoimenom slapu u gornjem toku Krke) koje i danas proizvode električnu energiju i dio su jedinstvenog elektrifikacijskog sustava Republike Hrvatske, a dvije hidroelektrane koje su bile projektirane nisu izgrađene – jedna na desnoj obali Skradinskog buka, a druga na Bilušića buku.

 

Na izložbi su korištene arhivski dokumenti, fotografije i nacrti iz NP Krka, Gradskog muzeja Drniš, Državnog arhiva u Šibeniku, Hrvatskog državnog arhiva i privatne zbirke obitelji Šupuk.

 

 

Industrijski razvoj na Krki i područjima oko Krke utjecao je na snažan gospodarski razvoj Šibenika na prijelazu 19. u 20. stoljeće, a danas se razvoj Šibenika i šibenskog kraja temelji na zaštiti i očuvanju prirodne raznolikosti i fenomena rijeke Krke.  U promišljanju o budućnosti i održivom razvoju NP Krka prioritet je zaštita prirode i očuvanje krhkih ekosustava rijeke Krke.

 

 

- Za razgled izložbe vrijedi ulaznica za zbirke Muzeja - napominju iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

 

 

 

Fotografije: Tehnički muzej Nikola Tesla, Facebook

Iz kategorije: Kultura