Datum objave: 19. Listopad 2016

Marina Čalić Polegubić pokrenula Čitateljski klub osluškujući navike članova Knjižnice

Marina Čalić Polegubić pokrenula Čitateljski klub osluškujući navike članova Knjižnice
Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šibenik dobiva Čitateljski klub na inicijativu Marine Čalić Polegubić, djelatnice Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić', a njenu ideju podržao je Vilijam Lakić, ravnatelj Knjižnice kao i članovi, ljubitelji pisane riječi.

 

- Na ideju sam došla još otkako radim u Knjižnici, uskoro će biti četiri godine, nakon što sam vidjela da mnogo naših korisnika kad vraćaju knjige vole o njima popričati, pitaju nas za mišljenje – otkrila je Marina koja će ujedno biti i voditeljica, moderatorica Kluba za koji se priprema uz pomoć savjeta kolega iz drugih knjižnica te priručnika napisanog upravo za osnivače čitateljskih klubova što, kaže Marina, svjedoči o tome kako su ovake inicijative popularne u Hrvatskoj.


Upis u Klub je u tijeku, traje do 25. listopada, a dosad se prijavilo četrnaest osoba, sve same žene.

 

- Da, to me je fasciniralo. Nijedan muškaraca pa makar da se zabunio pa upisao – u šali će poduzetna djelatnica Narodnog odjela Knjižnice, dodajući:

 

- Mislila sam da bude jedna grupa od deset članova no već sad ima dosta prijavljenih, a do kraja upisa ostalo je još tjedan dana pa vjerujem da ćemo se morati podijeliti u dvije grupe. Nalazit ćemo se jednom mjesečno, razgovarat ćemo o pročitanom, o osjećajima koje je knjiga izazivala dok smo je čitali. Bit će to čitanje s olovkom u ruci – kratko je pojasnila.

 

Prvi sastanak članova Čitateljskog kluba najavljen je za 26. listopada. Bit će to prvo upoznavanje ljubitelja knjiga, a zajednički bi se trebala izabrati i prva knjiga o kojoj će se razgovarati u ugodnom društvu u prostorijama šibenske Gradske knjižnice.

 

Neki od naslova koje će Marina predložiti jesu knjige razvrstane po kategorijama poput 'Žene Nobelovke', 'Zabranjena djela', 'Nepoznata djela poznatih autora' ili 'Prisjetimo se lektire' s tim da će i članovi moći predložiti nešto svoje, a čitat će se ono što većina prihvati.  Jednomjesečni susreti članova Čitateljskog kluba trebali bi se odvijati tijekom popodnevnih sati, ideja je da traju oko 1,5 do 2 sata, a potrajat će sve do početka ljeta kada bi i prvi Čitateljski klub za punoljetne trebao na pauzu.


Već na početku priče, njena inicijatorica je zadovoljna reakcijom onih kojima je namijenjena pa nema razloga sumnjati da se u pozitivnom tonu neće nastaviti tijekom hladnih mjeseci. Čitateljski klub odličan je način za skratiti duge zimske sate.
 

Iz kategorije: Kultura