Datum objave: 12. Listopad 2016

Murterska Narodna knjižnica i čitaonica obilježava dugih 150 godina postojanja

Murterska Narodna knjižnica i čitaonica obilježava dugih 150 godina postojanja
Šibenik News
Šibenik News

U povodu proslave 150. obljetnice murterske Čitaonice, na početku Mjeseca hrvatske knjige, u subotu, 15. listopada, u 19 sati u kino dvorani Žut bit će prikazan 'Diario' - glazbeno-scenski prikaz iz Memoara Jakova Jurage Čikušića, zvanog Mehan. 


Sudjeluju: Dramski amateri Murtera, Ž.P.Z. Sv. Mihovil i klapa Mela. Režiser je Vedranko Šikić Balara.


Narodna knjižnica i čitaonica u Murteru utemeljena je 1866. godine pod nazivom Društvo seoske izobraženosti. Jedna je od najstarijih dalmatinskih čitaonica te, provjereno, prva seoska čitaonica u Dalmaciji.


Primarni program čitaonice bila je borba protiv duha autonomizma i njegovanje hrvatskog jezika. Jedan od rijetkih sačuvanih Čitaoničinih dokumenata su pedeset i četiri rukom pisana zapisnika od 1922. do 1938. godine, spremljena u Glavnu knjigu zapisnika, kojoj na naslovnici stoji napomena “čuvati za uvik”. Iz tih zapisnika saznajemo da se članarina do 20. stoljeća plaćala u maslinama, a početkom prošlog stoljeća u ulju.

 

Prilikom proslave 100-e obljetnice Čitaonice u Murteru, osim spomen ploče postavljene na staroj zgradi Sokolane, u kojoj je tada ona djelovala, osnovan je Društveni centar Murter. Zadaća mu je bila njegovanje i promicanje općeg kulturnog djelovanja u mjestu. Iz zapisnika s osnivačke sjednice možemo pročitati: “Društveni centar Murter rodio se iz Čitaonice i on je ne opovrgava, već će ona u sastavu Centra dobiti garancije za budući rad. Osim toga u Centru će se uz Čitaonicu otvoriti još nekoliko sekcija kulturnog i sportskog djelovanja…” Društveni centar Murter uspješno je djelovao do početka Domovinskog rata kada se, u promijenjenim političkim okolnostima, jednostavno ugasio.

 

Čitaonica se 1972. godine preselila iz starog prostora u zgradi Sokolane u novi, u zgradu stare uljare u samom središtu mjesta, na adresu Butina 2, u kojem se i danas nalazi. Za trajanja Domovinskog rata rad Knjižnice je gotovo potpuno prestao.

 

Od 2000.g.Narodna knjižnica i čitaonica Murter javna je ustanova koja djeluje na području općine Murter-Kornati kao informacijsko, obrazovno i kulturno središte. Trenutno ima oko 750 korisnika, a osnivač joj je Općinsko vijeće Općine Murter-Kornati. 

Iz kategorije: Kultura