Datum objave: 27. Rujan 2016

Obnavlja se renesansni detalj na crkvi sv. Ivana koja bi uskoro mogla cijela u proces restauracije

Obnavlja se renesansni detalj na crkvi sv. Ivana koja bi uskoro mogla cijela u proces restauracije
Snježana Klarić
Snježana Klarić

Renovira se još jedan detalj na na crkvi sv. Ivana smještenoj između povijesne Male lože i Masne ulice u Šibeniku. Riječ je o radovima na renesansnom prozoru koje izvodi Travej d.o.o, zadarska tvrtka ovlaštena za radove restauracije kamena, a financira ih Ministarstvo kulture RH u iznosu od 40 tisuća kuna. 

 

- Radi se o renesansnoj monofori koju pripisujemo Nikoli Firetincu. Budući da je već obnovljen cijeli zvonik sredstvima ministarstva s vanjske strane, pristupilo se radovima na tom najljepšem dekorativnom detalju. U biti radi se neinvazivnim sredstvima. Vidjeli ste da je pokrivno pulpom koja uklanja prljavštinu - objašnjava Diana Bolanča iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku, dodajući da će se isti postupak ponoviti još nekoliko puta te da je riječ o minimalno invazivnim radovima nakon kojih će cijeli zvonik sv. Ivana zasjati punim sjajem. 

 

 

Nakon obnove detalja koji se odnose na janje i anđela oko jednog od prozora crkve za koji se smatra da su djelo jednog od kipara koji je radio i na katedrali sv. Jakovan, Nikole Firetinca, trebalo bi se početi s obnovnom cijelog sakralnog objekta, a dok ne krenu cjelokupni radovi, restaurirat će se detalj po detalj.

 

- Sv. Ivan je zasigurno jedna od najljepših crkava posebno zbog stubišta s gotičkom balustradom i mi se nadamo da će i to skoro u obnovu jer cijela krva zaslužuje da je se uredi. Sad radimo u segmentima, ali mislim da bi je trebalo sveobuhvatno restaurirati iznutra i izvana. Zidovi su raspuknuti, krov je u dosta lošem stanju, ima problema s vlagom. Ovo gotičko stubište na mjestima se razdvojilo. Sad ćemo zatražiti sredstava za iduću godinu za financiranje obnove malog reljefa iznad vrata na vrhu stubišta što je rad Ivana Pribislavića - priča povjesničarka umjetnosti, Bolanča. 

 

I to bi trebalo financirati Ministarstvo kulture, a Bolanča nas uvjerava da postoje realno dobre šanse da se crkva sv. Ivana izgrađena u renesansno - gotičkom stilu u 15. stoljeću,  kao crkva sv. Trojstva, uskoro ponovno pokaže Šibenčanima u punoj ljepoti što joj je donijelo status sakralnog spomenika kulturno - povijesne baštine. 

 

Iz kategorije: Kultura