Datum objave: 08. Rujan 2016

Mala loža za Fališ spremna: Stiže Viktor Ivanković, Ivan Šarar, Zijah Sokolović

Šibenik News
Šibenik News

Danas je drugi dan četvrtog Festivala alternatice i ljevice u Šibeniku. Što Fališ donosi ovog četvrtka, donosimo u nastavku.

 

20:00: Radnici i seljaci


(promocija knjige Viktora Ivančića; Viktor Ivančić, Emir Imamović; Mala loža)


21:00 Eurijeka!: Rijeka, euro prijestolnica kulture 2020.
(okrugli stol; Ivan Šarar, Slaven Tolj, Kruno Lokotar; Mala loža)


22:00: Demokracija
(hrvatska premijera kazališne predstave Zijaha A. Sokolovića; Zijah A. Sokolović, Dražen Šivak; Mala loža)

 

O sudionicima:


Viktor Ivančić (Sarajevo, 1960.) novinarstvom se počeo baviti početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, najprije u studentskoj štampi, a zatim kao profesionalni novinar. Bio je jedan od osnivača i višegodišnji glavni urednik satiričko-političkog tjednika Feral Tribune iz Splita. List je bio čuven zbog svoje provokativnosti, antiratnog angažmana i otpora nacionalističkom režimu; tjednik je dobio cijeli niz međunarodnih profesionalnih nagrada, a između ostaloga je proglašen i najboljim satiričkim listom na svijetu. Uz novinarske članke, piše romane, priče i eseje. Danas je zaposlen kao kolumnist u tjedniku Novosti; stalno surađuje s nekoliko alternativnih portala na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Živi i radi u Splitu.

 

Ivan Šarar (Split, 1973.) diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Studirao teoriju i politiku marketingana EF u Zagrebu. Od kraja 1980-ih godina aktivan kao umjetnik i producent na nezavisnoj kulturnoj i kreativnoj sceni, od toga zadnjih 15 godina na upravljačkim pozicijama. Autor originalne scenske glazbe za 20-ak kazališnih predstava i performansa, dugogodišnji član bandova Plod Mirže (1989.-1994.) i Let3 (1998.-2008.) Suosnivač nezavisnog kazališta Trafik i Ekološke udruge Žmergo. Direktor glazbenog festivala Hartera od 2006. do 2011. godine. 1. aprila 2011. godin eprešao na mračnu stranu sile, preuzimanjem funkcije pročelnika za kulturu Grada Rijeke. Od 2012. izvršni voditelj riječke kandidature za EPK2020.

 

Slaven Tolj, konceptualni umjetnik iz Dubrovnika, predstavnik je nove umjetničke prakse u Hrvatskoj, koja uključuje „postobjektnu“ umjetnost, performans, akcije, happening, landart, ambijente, instalacije i nove medije. Njegov umjetnički rukopis otkriva jezgrovite i suptilne znakove u kojima prepoznajemo nježnu brigu za ljude i prostor ali često u njemu vidimo i odrješiti svjetonazor društveno angažiranog bića. Slaven Tolj je nastupao sa svojim radovima na mnogim samostalnim i skupnim izložbama na kojima je nagrađivan, od Dubrovnika, Zagreba i Ljubljane do Valencije, Pariza i New Yorka. Bio je hrvatski povjerenik za 51. Venecijanski bijenale 2005.

 

O predstavi:


glumci Zijah A. Sokolović i Dražen Šivak izvest će predstavu „Demokracija“, čiji je autor spomenuti bosanskohercegovački glumac. Ozbiljna, egzistencijalna pitanja moći, vlasti, manipulacije i posesivnosti.


Na tragu tog tragalačkog i istraživačkog puta tajnama kazališnog stvaralaštva, Zijah A. Sokolović ili, kako se često voli nazvati, „ vladar iluzije“, gradi i svoj najnoviji autorski, kazališni čin – predstavu „ Demokracija“. I to po vlastitom tekstu, suspregnutom u formi čiste i kristalno izbrušene duodrame, u suradnji sa partnerom, glumcem Draženom Šivakom i uz asistenciju dramaturginje Selme Parisi.


Predstava je to jasnih i preciznih koordinata te neoborivih argumenata., uronjena u vrckavi, prštavi humor. Ne bez autoironije i cinizma.
 

Iz kategorije: Kultura