Datum objave: 08. Rujan 2016

FOTO: Novi broj časopisa 'Volim Šibenik' donosi niz zanimljivih tema, okosnica - nepobjedivi dani Rujanskog rata

FOTO: Novi broj časopisa 'Volim Šibenik' donosi niz zanimljivih tema, okosnica - nepobjedivi dani Rujanskog rata
Šibenik News
Šibenik News

Novi broj časopisa Volim Šibenik, koji se već sad može nabaviti na kioscima i u trgovinama Djelo, donosi niz zanimljivih tema iz povijest i sadašnjosti Šibenika i okolice. Donosimo crtice tek dijela onog što se nalazi na stranicama časopisa.

 

ANTE MRVICA, Žirjanin po rođenju i opredjeljenju, rukovoditelj „Jadrolinije“ za Plovno područje Split, asistent na Zavodu za nautiku Pomorskog fakulteta Split, predavač na Zavodu za brodostrojarstvo Sveučilišta u Zadru: Od hvatača cime Slavkinog broda za Martinsku do doktora znanosti.

 

25. OBLJETNICA BITKE ZA ŠIBENIK
Što je nama danas bitka za Šibenik, što smo mi njoj i što je ona značila za obranu Hrvatske.

 

Špiritus movens: ŽELJKO ŠIŽGORIĆ, predsjednik udruge "Ruža Hrvatska":
Ne smijemo izgubiti bitku za trajni spomen na dane kada smo bili nepobjedivi, a Žirje mora postati spomen područjem Domovinskog rata i čuvar trajnog spomena doprinosa topova prozvanih "Ruža Hrvatska" u obrani Šibenik i Hrvatske.

 

Jesam li to možda ja? Prepoznajte tko je na slikama posljednje bitke za spas slavne i neprežaljene „Šibenke“, jednog od najvažnijih poduzeća u povijesti Šibenika, koja je vođena 1995. godine, šest mjeseci prije oslobodilačke vojno redarstvene akcije "Oluja".

 

Devedeseti rođendan kavane Medulić. Kavanu Medulić 1926. godine osnovao je Šibenčanin Niko Berović Bigi, žestoki domoljub i okorjeli neženja

 

Intimna povijest Šibenika - Rađanje nove, smjele, moderne i dinamične Šibenčanke:
1926. godine Šibenčanke su se počele na ulici pojavljivati u muškoj odjeći, zalaziti u kavane, glasno se smijati na javnim mjestima, otvoreno komentirati izgled muškaraca i izlaziti na plesni podij u poluprozirnim veštama s vrtoglavim izrezima koji u plesu otkrivaju čipkom opšivene rubove njihovih gaćica

 

Šibenska gastronomska baština:
U Šibeniku se uvelike njeguje prijateljstvo, a prijatelji se međusobno daruju dobro ugojenim tukcima zato što u Šibeniku nema dovoljno prasaca, zapisao je 1941. godine sudac prijekog suda talijanske fašističke vojske koja je okupirala Šibenik.

 

Šibenska crna kronika: Žandari u šibenskom zatvoru spasili život osuđeniku na smrt da bi ga mogli pogubiti - Muž prodajom ljubavi svoje žene zaradio bogatstvo i zaposlio još 10 mladih uslužnica ljubavi - Šibenčanin Josip R. na mrtvo ime izlemao služavku koja je uvrijedila njegovu ženu, a onda i svoju ženu zato što mu je prigovorila da je služavku slabo izlemao jer je u nju zaljubljen.

 

Nagrađeni recept domaćeg trgovačkog lanca Djelo za najbolju šibensku spizu:
Slasni baldekinski „Divertimento“ peče se na hladnoj vatri
 

Iz kategorije: Kultura