Datum objave: 01. Rujan 2016

950. obljetnica u rujnu: Program koji veže kulturno s nacionalnim, povijesne heroje sa živućom legendom

Šibenik News
Šibenik News

Poznat je program 950. obljetnice za mjesec rujan u Šibeniku. Program, predstavljen u atriju Muzeja grada Šibenika, rađen je po principu da svakog dana tijekom rujna bude održan barem jedan događaj tematski vezan za spomenutu obljetnicu.


Iz prezentiranog sadržaja, za početak, izdvajamo Međunarodni znanstveni skup 'Šibenik od prvog spomena do danas' koji će se održati od 26. do 28. rujna, zatim izvedbu opere 'Nikola Šubić Zrinski' u izvedbi HNK u Zagrebu na tvrđavi sv. Mihovila 28. rujna kao krunu mjesečnog programa ili, pak, izvedbu pomalo zaboravljenog šibenskog kola koje će plesati 950 šibenskih školaraca na Trgu Republike Hrvatske, također, 28. rujna.

 

Program za mjesec pred nama predstavili su gradonačelnik Željko Burić i predsjednik Organizacijskog odbora za proslavu 950. obljetnice, Ivica Poljičak. 

 


- Konačno na vidjelo počinju izlaziti ono što nam je stoljećima bilo pred očima, a što nismo znali iskoristiti. Kultura je nužno vezana uz nacionalnu povijest. Valorizirajući upravo tu povijesnu i kulturnu baštinu Šibenik postaje zanimljiv ne samo s kulturnog aspekta već i gospodarski - istaknuo je gradonačelnik Burić, dodajući da će Šibenik upravo nakon rujna 2016. i znanstvenog skupa koji će okupiti relevantan imena znanstvene scene 'biti bitno drugačije percipiran'.

 

S druge strane, dobrog raspoloženja, govoreći o 950. obljetnici, bio je i Poljičak.

 

- Osjećam se radosno kao što se jako dobro osjećam cijelu ovu obljetnicu jer iz dana u dan, otkrivajući nove slojeve šibenske prošlosti i nove perspektive šibenske budućnosti, sve sam uvjereniji da je Šibenik identitetno doista poseban grad i, evo, to smo uspjeli dočarati, približiti svima - kazao je Poljičak.


Velika obljetnica proslave prvog pisanog spomena grada Šibenika trebala bi šibensku baštinu vratiti u život i to na velika vrata, navodi Poljičak, a to će učiniti programom kroz naredna četiri mjeseca koliko ih je ostalo do kraja slavljeničke godine.


Prvi na redu je mjesec rujan u kojem se obilježava Dan grada Šibenika i blagdan zaštitnika grada sv. Mihovila.


- Slaveći sv. Mihovila želimo da uz ovaj vjerski dio, misu i procesiju ulicama starog grada, da sv. Mihovil dobije svoju pučku verziju tako da smo ove godine uspjeli angažirati našu veliku pjevačku legendu, rođenog Šibenčanina, Matu Mišu Kovača - izjavio je Poljičak o koncertu koji će biti održan 29. rujna, s početkom u 20 sati, u Docu, a pratit će ga i vatromet.

 


Cijeli program rađen je, navode prezenteri istog, u dogovoru sa svim šibenskim snagama od institucija u kulturi preko udruga do škola i dječjih vrtića.

 

- Svatko od njih dao je svoj doprinos - zaključit će predsjednik Organizacijskog odbora.

 

Tako se u programu za rujan našlo mjesta za glazbenu - scensku izvedbu DV Smilje pod nazivom 'Kako je nastao moj Šibenik' (9.rujna), potom, za sportsko - edukativnu manifestaciju DV Žižula 'Tisuću lita tu si, na tvrdoj stini, ponos nama svima Šibeniče mili' (14. rujna). U program je uvrštena čak i proslava obilježavanja 10 godina postojanja Veleučilišta u Šibeniku (15.rujna), a pod okriljem 950. obljetnice obilježit će se i 25. godina od Rujanskog rata na šibenskom području.

 

 

O svim ovim zbivanjima, stanovnici Krešimirovog grada bit će svakodnevno obavještavani upozorio je Poljičak koji je predstavio i drugi u nizu plakata za obljetnicu čiji je autor šibenski grafičar Ante Filipović Grčić.

 

- Riječ je o prilično uspješnom grafički oblikovanom plakatu koji je pogodio središte same priče. Na temelju programske zadaće to je oblikovano tako da je uzeo deblo stabla u kojem se nalaze godovi - opisao je Poljičak.


Bijelo obojani godovi predstavljalju svako minulo stoljeće od prvog pisanog traga grada Šibenika, dok su crnom bojom označene godine i to one koje su zajedno s ljudima koji su tada živjeli ostavile traga u povijesti nastanka Krešimirovog grada. Zlatna, pak, boja predstavlja starinu, ali i ustrajnost, odnosno postojanost. 


Najveći dio programa, kazao nam je Poljičak, financira Grad Šibenik i to iz posebne proračunske stavke iz proračuna Grada Šibenika no pojedini programi financiraju se izvana kao što je slučaj s operom 'Nikola Šubić Zrinski' u izvedbi zagrebačkog HNK.  

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Kultura