Datum objave: 23. Kolovoz 2016

FOTO: Festival Vizura Aperta osvojio Zlarinjane, organizatori oduševljeni otokom

FOTO: Festival Vizura Aperta osvojio Zlarinjane, organizatori oduševljeni otokom
Šibenik News
Šibenik News

Festival audiovizualni umjetnosti Vizura aperta / Vizura otoka koji se ovog kolovoza održao šesnaesti  put, a po prvi put izvan Istre. Festival je gostovao na otoku Zlarinu nedaleko Šibenika,a promjena lokacije oduševila je kako organizatore tako i mještane otoka kao i sve one koji su zbog festivala doputovali na ovaj ionako umjetnički nastrojen otok. 

 

Riječ je o festivalskom izdanju koje će Zlarinjani pamtiti i po tome što je jedna od umjetnica iz programa Vizure pomaknula sat Leroj i time simbolički pomaknula vrijeme stoga ne čudi što je  taj primjer umjetničkog pothvata, instalacija nazvan 'Događaj'.

 

Na festivalu su sudjelovali su brojni umjetnici, kustosi galerija poput onih iz zagrebačkog Pogona Kulture, zatim redatelj Boris Poljak koji je prikazao selekciju svjetski priznatih filmova kao i šibenski glumac Leon Lučev koji je vodio glumačku radionicu za najmlađe polaznike festivala. Tom prilikom snimili su kratki film pod nazivom Svjetionik, a prema njemu, Lučev će napisati duže istoimeno djelo. 

 

Kako doznajemo, razmišlja se o povratku festivala na Zlarin uz promjene u programu. 

 

Na završnoj izložbi Vizura otoka predstavilo se 45 sudionika s 19 radova nastalih na otoku Zlarinu od kojih je 8 radova dobilo festivalske nagrade: feferone Slaven Tolj za rad 0:0, jedan vijenac suhih smokava podijelili su brojni sudionici radionice Javni Zlarin (voditeljice Mia Roth Čerina, Svjetlana Dean, Tamara Bjažić Kalrin i Darija Štrelov) i Tonči Čerina za tuš na Šarinoj rivi, drugi vijenac smokava dobili Darija Štrelov i Vlatko Paulić za pokretanje kina Ispo Leroja koje nekoliko godina nije radilo, Martin Šatović i Josipa Krolao dobili su travaricu za Izložbu u kući kod Gule, Ivana Pegan i pomagači za Događaj- pokretnje sata dobili su pletenicu češnjaka iz Ljubitovice, Mirna za audio rad Tijat Šibenik –Zlarin dobila je vijenac papričica, a Marko Ercegović dobio je pekmez za rad Prrp.

 

Autor fotografija: Frane B.

 

Iz kategorije: Kultura