Datum objave: 18. Kolovoz 2016

Razgledavanje Kazališta najviše zanima posjetitelje grada, Šibenčani manje zainteresirani

Razgledavanje Kazališta najviše zanima posjetitelje grada, Šibenčani manje zainteresirani
Šibenik News
Šibenik News

Od utorka, 16. kolovoza, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, otvorena je za razgledavanje. Ovo je druga godina zaredom da šibenski Teatar svoja vrata otvara posjetiteljima kako bi se pobliže, a van termina igranja predstava, upoznali s poviješću i pričom kazališne kuće čiji zidovi pričaju brojne lijepe priče. 

 

- Odaziv je prvog dana bio nešto slabiji, ali svaki dan je sve više posjetitelja. Širi se vijest o danima otvorenih vrata tako se iz termina u termin povećava broj posjetitelja. Kazalište će biti otvoreno iduća dva tjedna od 10 do 13 i od 18 do 21 sat - objašnjava djelatnica Kazališta, Ines Nimac. 

 

Kako doznajmo, među posjetiteljima najviše je inozemnih i tuzemnih posjetitelja Krešimirovog grada dok je Šibenčana u neobveznom posjetu kazališnoj kući manje. Cijena razgledavanja iznosi deset kuna, a prije nego što se upute u razgledavanje partera, slikavati na daskama koje život znače te penjati do atrijuma, posjetitelji dobiju brošuru s potrebnim informacijama na tri jezika. 

 

- Dobiju brošuru s informacijama o kazalištu, a i ja sam tu za sva dodatna pitanja. Dolaze i grupe turista sa svojim vodičima. Često bude pitanja, a u startu, odmah na početku zanima ih kad je zgrada sagrađena, tko je autor zastora. Zanimljivi su im i ostatci restauracije koji su ostali vidljivi. Zapravo, dosta ih prvo pita što je zgrada prije nego što uđu unutra - otkriva nam Ines, dodajući da su dojmovi posjetitelja uglavnom pozitivni jer je riječ o malom, ali preslatkom kazalištu. 

 

Akcija kulturnih konotacija nastala u suradnji šibenskog Kazališta, Grada Šibenika i Turističke zajednice traje do kraja mjeseca kolovoza što je izvrsna prilika da se Šibenčani pobliže upoznaju sa kulturnim hramom grada koji nije izgradila nijedna institucija već njihovi preci. 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

 

Iz kategorije: Kultura