Datum objave: 18. Kolovoz 2016

Paul Mason i Sarah Harrison najavljuju četvrti FALIŠ u rujnu

Šibenik News
Šibenik News

Četvrti Festival alternative i ljevice u Šibeniku ove će se godine održati od 7. do 10. rujna, na već provjerenim lokacijama: Trgu Ivana Pavla II (Mala loža) i u Studiju Galerije Krševan/ex. Galeriji Matija. 

 

FALIŠ i ove godine ima novi vizualni identitet, a u programu sudjeluju Sarah Harrison i Paul Mason,  koji će na ovogodišnjem  FALIŠ-u analizirati budućnost koja, ukoliko već nije počela, sasvim sigurno nije daleka.

 

Paul Mason

U Masonovoj viziji, utemeljenoj na dugogodišnjem praćenju ekonomskih trendova i analizama procesa u svijetu kapitala, budućnost je postkapitalistička, a takva je najviše zahvaljujući tehnološkom napretku i mogućem, slobodnom protoku informacija i ideja, paralelnom sa svijetom korporacija i njihovih interesa.

 

Paul Mason je britanski pisac i novinar, nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, a u svojoj posljednjoj knjizi, nedavno objavljenoj na hrvatskom jeziku, „Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost“ tvrdi: „Milijuni ljudi shvaćaju da su im prodali san koji nikad neće živjeti“. Kao uvjereni ljevičar za sebe poluironično kaže da je „pretjerano opsjednut marksizmom“, no ne libi se kritizirati ljevicu.

 

Sarah Harrison

Sarah Harrison, s druge strane, upozorava kako se proces korištenja tehnologije u ime, pored ostaloga, ekonomije dijeljenja, nalazi na rubu otimanja građanima i građankama, te da se internet pokušava praktički privatizirati i iskoristiti kao sredstvo nadzora i oružje protiv ljudskih prava, slobode i demokracije.

 

Gošća FALIŠ-a dugogodišnja je suradnica WikiLeaksa i trenutna direktorica  Fondacije Courage, međunarodne organizacije koja se zalaže za prava 'zviždača' i zaštitu novinarskih izvora. Harrison je došla pod lupu javnosti kada je pomogla Edwardu Snowdenu da iz Hong Konga pobjegne u Rusiju i tamo, nakon što su oboje proveli 40 dana u zračnoj luci u Moskvi, dobije politički azil. Prije nego što se priključila WikiLeaksu 2010., radila je za britanski Centar za istraživačko novinarstvo i Biro istraživačkog novinarstva.

 

Više o programu narednih dana, najavljuju organizatori.

Iz kategorije: Kultura