Datum objave: 26. Srpanj 2016

Kulturna poslastica na tvrđavi svetog Mihovila: Splitski balet "5 do 12" oduševio publiku

Kulturna poslastica na tvrđavi svetog Mihovila: Splitski balet "5 do 12" oduševio publiku
Diana Ferić
Diana Ferić

Konačno na tvrđavi svetog Mihovila nešto drukčije od koncerata - pravi kulturni doživljaj. Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split izveo je predstavu “5 do 12” makedonskog koreografa Igora Kirova, otvorivši tako na najbolji način  6. Šibenski plesni festival.

Iako takve predstave imaju izabranu, ne baš masovnu publiku gledalište na toj, jednoj od najljepših hrvatskih pozornica, bilo je odlično  popunjeno, a svi koji su pratili predstavu bili su oduševljeni – koreografijom, glazbom Kirila Džajkovskog, kostimima i baletanima. Svoj je ansambl bodrio i šef baleta HNK Split Dinko Bogdanić. U publici je bila i Jelena Rozga koja je od početka podržala ovogodišnji šibenski plesni festival.  Bila je to plesna večer za pamćenje koju je upotpunio decentni afterparty na Tvrđavi na kojem su balerine i baletani te autori predstave s organizatoricom Zoranom Mihelčić, predsjednicom šibenske plesne udruge Sjene, koja je organizator i plesnog festivala, proslavili slavljeničkom tortom.

Igor Kirov je balet postavio u 12 scena s isto toliko plesača, te kroz predstavu prikazao šest razdoblja ljudskog života: rođenje, djetinjstvo, tinejdžersku dob, zrelost, starost i smrt. U predstavi je producent i višestruko nagrađivani autor filmske i kazališne glazbe Kiril Džajkovski kombinirao klasičnu, elektroničku i etno glazbu dok je jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa Aleksandar Noshpal kostime za prve scene oblikovao u stilu makedonske nošnje.

Poruka te baletne predstave je da je život Rubikova kocka, a bit će nam onakav kakvim ga samo složimo.

U autorskom timu predstave još je i slovenski scenograf Matija Kovač.U predstavi nastupaju solisti splitskog Baleta Irina Čaban Bilandžić, Korana Bilan, Matea Milas, Simona Caputo, Nikol Marčić, Katerina Kuznjecova, Artjom Žusov, Remus Dimache, Romulus Dimache, Aleksandar Korjakovski, Ivan Boiko i Askhatbek Yusupzhanov.

 

Organizator  Šibenskog plesnog festivala je Plesni teatar Sjene iz Šibenika, a  suorganizatori Muzej grada Šibenika, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku te profesionalni plesni ansambl KELKOPE iz Zagreba

Festival će se i ove godine događati  na tri pozornice:

– ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila ( otvaranje 25.07.)

– Trgu Republike Hrvatske,

– pozornici HNK u Šibeniku ( 30.07.)

 

26.srpnja  će na Strani B tvrđave Sv.Mihovil nastupiti flamenco plesači Mitja Obed i Saška Šašić s predstavom “Metamorphosis”. Kao uvod u njihov program, nastupit će mlada performerica modernog baletnog izričaja u kombinaciji s fizičkim teatrom Anja Nikolić iz Beograda s performansom pod nazivom “INLY”.

Iznimna solo plesačica i koreografkinja – Sigal Ziv stiže iz Izraela kao gošća festivala, te s plesom ‘Eight red hearts’. Nastupa u petak, 29.srpnja.

Ona je jedna od vodećih umjetnica u kategoriji etno plesa i pionir te specifične plesne forme u Izraelu. Svojom plesnom tehnikom hipnotizira i oduševljava publiku diljem svijeta.

Posljednjue večeri Festivala, u subotu 30.srpnja nastupa bračni par  Limor Ziv i Ivica Bago. U izvedbi ‘La Flor’ plesat će neoklasičn balet i suvremeni ples.

 

Foto Igor Bergam
 

Iz kategorije: Kultura