Datum objave: 05. Srpanj 2016

Baletom '5 do 12' počinje šesto izdanje jedinstvenog Šibenskog plesnog festivala

Baletom '5 do 12' počinje šesto izdanje jedinstvenog Šibenskog plesnog festivala
Šibenik News
Šibenik News

Trupa Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, baletom '5 do 12', koreografa Igora Kirova, a na glazbu Kirila Džajkovskog, otvara šesto izdanje Šibenskog plesnog festivala (Šibenik dance festival). Veliko otvorenje najavljeno je za 25. srpnja, na ljetnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila, s početkom u 21 sat. 

 

Riječ je o programu koji izdiže Krešimirov grad na mapi festivalskih destinacija jer privlači ljubitelje ne samo plesa kao takvog, već i ljubitelje umjetnosti jer ples kakvom svjedočimo na Šibenskom plesnom festivalu jest umjetnički izričaj pokretom, mimikom, gestikulacijom.

 

- I ovog ljeta plesači, plesni ansambli, koreografi kao i istaknute umjetničke organizacije iz Hrvatske i inozemstva predstavit će svoja ostvarenja na tri zasigurno najljepše pozornice na otvorenom: pozornici ispred šibenske katedrale sv. Jakova - jedinstvenog spomenika kulture, uvrštenog na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine, pozornici Tvrđave Sv.Mihovila – proglaše kulturnom atrakcijom godine po izboru Hrvatske turističke zajednice te na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku. Prošle godine tijekom festivala Šibenik je posjetilo 300-tinjak plesača iz Hrvatske i inozemstva, a ove godine možemo najaviti poslastice za ljubitelje plesne umjetnosti, kao i one koji će je tek zavoljeti - poručuju iz organizacije.

 

U programu Šibenskog plesnog festivala nastupaju i flamenco plesači Mitja Obed i Saška Šašić s predstavom 'Metarmorphosis'. Nastupit će u sklopu programa Strana B na tvrđavi sv. Mihovila, a kao uvertira nastupit će mlada performerica modernog baletnog izričaja u kombinaciji s fizičkim teatrom Anja Nikolić iz Beograda s performansom pod nazivom 'INLY'.

 

- Svi programi u sklopu Strane B i dalje ostaju besplatni za sve članove 'Kluba prijatelja'  tvrđave sv. Mihovil. Prijatelji Tvrđave uz predočenje svoje članske iskaznice mogu uživati u programima, kao i svi posjetitelji s kupljenom dnevnom kartom - napominju.



Iznimna solo plesačica i koreografkinja, Sigal Ziv stiže iz Izraela kao gošća festivala, a za šibensku publiku priprema ples pod nazivom 'Eight red hearts' koji je predviđen za 29. srpnja.

 

- Ona je jedna od vodećih umjetnika u kategoriji etničkog plesa i pionir ove specifične plesne forme u Izraelu. Svojom plesnom tehnikom hipnotizira i oduševljava publiku diljem svijeta.
Posljednju večer festivala, u subotu 30.srpnja nastupa bračni par - ona Izraelka, on Splićanin – Limor Ziv i Ivica Bago. U izvedbi 'La Flor' plesat će neoklasičn balet i suvremeni ples - najava je kojom završavaju program festivala koji se može pohvaliti i radioničkim programom na kojem ne manjka polaznika. Dapače.

Iz kategorije: Kultura