Datum objave: 21. Lipanj 2016

Po prvi put ide Krkino kulturno ljeto 2016 duž toka krške ljepotice

Po prvi put ide Krkino kulturno ljeto 2016 duž toka krške ljepotice
Šibenik News
Šibenik News

Javna ustanova Nacionalni park Krka ove sezone objedinjuje sva svoja ljetna događanja pod zajednički nazivnik pa od ove sezone posjetitelji parka mogu uživati u Krkinom kulturnom ljetu 2016 koji, pak, čine Zvuci Krke - The Sounds of The River, Legendfest, Burnumske ide, Noć šišmiša, Krka Nature Film Festival.  

 

-Kulturni program nastajao je kroz duži niz godina manifestacijama koje su za cilj imale predstavljanje pojedinih lokaliteta uz Krku, odnosno njihovu popularizaciju. Došli smo u fazu kad moramo napraviti iskorak i kad veliki broj manifestacija trebamo objediniti u jedinstven koncept pa ove godine imamo dvije bitne promjene - navodi Krešimir Šakić, ravnatelj JU NP Krka.

 

Sadržajno proširenje programa duž riječnog toka i njihovo objedinjenje pod zajednički nazivnik najvažnije su promjene s namjerom da se i dalje širi jasna ekološka poruka zbog potrebe očuvanja prirode u čemu pojedinac ima odlučujuću ulogu.

 

Krkino kulturno ljeto 2016 počinje programom Zvuci Krke, odnosno koncertom primoštenskog Puhačkog orkestra 26. lipnja na Roškom slapu. 

 

ZVUCI KRKE – THE SOUNDS OF THE RIVER


Glazbene večeri uz Krku redovito se održavaju od 2011. uz čvrstu podršku izuzetno zadovoljnih posjetitelja i lokalnog stanovništva. I ove godine će brojni umjetnici nastupiti u čarobnom ozračju Roškoga slapa i Visovca. Manifestacija „Zvuci Krke – The Sounds of the River“ ove godine posvećena je prenošenju ekološke poruke kao glazba s porukom. Prije svakog koncerta će posjetiteljima biti predstavljen niz izložbi, radionica i ekoloških akcija.

 

LEGENDFEST


LegendFest, festival mitova, legendi i priča održat će se 9. i 10. srpnja 2016. na Roškome slapu. Prvi put u Šibensko-kninskoj županiji, obiteljski festival LegendFest uključuje zabavne umjetničke sadržaje – koncerte, predavanja, kazališne predstave, izložbe, radionice, performanse, videoprezentacije/projekcije – na nekoliko lokacija na Roškome slapu, koji će, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvesti u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Sudionici festivala istaknuti su hrvatski umjetnici, glumci, etnolozi, povjesničari, ilustratori i dr.

 

X. BURNUMSKE IDE


X. Burnumske ide održat će se 13. kolovoza 2016. na Burnumu u Ivoševcima. Burnumske ide tradicionalno se održavaju od 2011. na jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj. Cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum kroz uprizorenje života rimskih legionara koji su na ovim prostorima boravili prije dvije tisuće godina.

 

NOĆ ŠIŠMIŠA


Noć šišmiša održat će se 27. kolovoza 2016. u Skradinu u cilju razbijanja predrasuda, potaknutih brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavnja njihovih staništa i samih šišmiša. Manifestacija prvenstveno namijenjena djeci sastoji se od dječjih likovnih radionica, interaktivnih igara i predstave kako bi osvijestili važnost šišmiša i njihove uloge u očuvanju svjetskih ekosustava.

 

KRKA NATURE FILM FESTIVAL


Krka Nature Film Festival, festival ekologije i zaštite okoliša održat će se početkom rujna 2016. u NP „Krka“ na različitim lokacijama s ciljem razvoja svijesti o prirodi, ekologiji, aktualnim ekološkim problemima, globalnom zatopljenju, onečišćenju okoliša i izumiranju životinjskih vrsta putem prikazivanja filmova, održavanja radionica, predvanja i izložbi.

 

PROMOCIJA GLAZBE


U cilju promocije tradicijskog klapskog plesa, pjevanja i limene glazbe za posjetitelje Skradinskog buka će tijekom ljetnih mjeseci redovito biti organizirani nastupi i druženje s Kulturnom udrugom „Šuštine“ iz Šibenika (tradicionalni šibenski ples uz pjevanje), Zborom sv. Mihovila iz Šibenika (klapsko pjevanje), Gradskom glazbom Skradin i klapom Skradinke.
 

Treba dodati  i to da Javna ustanova NP Krka zajedno s Turističkom zajednicom grada Skradina priprema i dva velika ljetna koncerta u samom Skradinu, a riječ je o nastupima klape Iskon i pjevača Marka Tolje.

 

 

Iz kategorije: Kultura