Datum objave: 01. Lipanj 2016

Sanja, Tonka i njihove 'Ruke': izložba fotografija na temu znakovnog jezika koji propuštamo vidjeti

Sanja, Tonka i njihove 'Ruke': izložba fotografija na temu znakovnog jezika koji propuštamo vidjeti
Šibenik News
Šibenik News

Zadnja dva dana, Sanja Bačelić Medić i Tonka Lokas večernje sate provodile su u klubu Azimut u Šibeniku gdje su postavljale fotografije za svoju prvu (zajedničku) izložbu, naravno, fotografija čije su autorice.


Izložba pod nazivom 'Ruke' bit će otvorena večeras s početkom u 20 sati, dakle, u prethodno spomenutom Azimutu, a učenice četvrtog razreda Medicinske škole u Šibeniku, otkrile su nam kako su na ideju za izložbu došle prije godinu dana.


Budući da su zamišljeno htjele napraviti kako treba, cijeli proces nastanka izložbe je potrajao, a sve je počelo na satu hrvatskog znakovnog jezika pa otud i naziv.

 

- U znakovnom jeziku puno se koristi gestikulacija i mimika lica, no mi smo se htjele baviti samo rukama. Uglavnom, tu nije riječ o konkretnim znakovima nego općim pojmovima za koje smatramo da će svi shvatiti – kazale su nam cure večer uoči otvorenja izložbe.

 

Kažu, dok čekaju predstaviti plodove rada, miješaju se osjećaji uzbuđenja i straha hoće li promatrač doista shvatiti 'što je pjesnik htio reći'.


Izložba se sastoji od 22 fotografije, a Sanja i Tonka fotografirale su ruke prolaznika na šibenskim ulicama među kojima su i reke turista koji su, kako su nam kazale ove buduće medicinske sestre, rado pozirali.


U financijskom pogledu, pomogla im je srednja škola koju pohađaju, a izložba je prvotno dogovorena s Gradskom knjižnicom 'Juraj Šižgorić' da bi kasnije bile odbijene no ne žale previše jer, kažu, atmosfera kluba i fotografije mnogo bolje pašu jedno uz drugo.

-Puno toga možemo iskazati rukama, a da toga nismo ni svjesni – kazale su cure s namjerom da otvore oči svojim sugrađanima upravo mnogima omiljenim medijem – fotografijom.

Izložba 'Ruke' moći će se pogledati do 11. lipnja, a Sanja i Tonka nadaju se da će ista zaživjeti i u nekim drugim prostorima te da ovo neće biti njihov prvi i zadnji projekt.  

Iz kategorije: Kultura