Datum objave: 13. Svibanj 2016

Festivalu djeteta konačno program koji zaslužuje: Stižu gosti iz Kine, Irana, 85 sati ulične zabave

Šibenik News
Šibenik News

Ponos kulturnog života grada Šibenika – Međunarodni dječji festival, sve je izglednije, polako dolazi k sebi, a vraća li se doista na stare staze slave trebao bi pokazati kroz program u svom 56. izdanju od kojeg nas dijeli tek nešto malo više od mjesec dana.

 

Festivalsko vijeće zadovoljno trlja ruke jer, kako tvrde, na čelu s Majom Trlajom, ravnateljicom Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, krovom kućom Festivala, ovogodišnjih festivalski program bolji je i kvalitetniji od svog prethodnika.

 

- U fokus smo stavili inozemni program i program ulica i trgova. Sustavno smo zajedničkim snagama na tome radili. Povećali smo produkciju za gotovo četiri puta više nego lani – kazala je Ivana Badžim, voditeljica Ureda MDF-a, dodajući da će Šibenik tijekom festivala ugostiti čak 11 svjetskih zemalja koje, pak, ukupno pripremaju 15 predstava.

 

Stižu kazališta iz zemalja poput Austrije, Rusije, Rumunjske, Kine, Italije, Slovenije, Turske, Irana, Danske ili Poljske, a neke od njih na festival stižu o trošku svoje zemlje što je rezultat suradnje Ureda MDF-a s pojedinim kulturnim institutima pojedinih zemlja, konkretno Austrije.

 

Jasen Boko, koji ove godine stoji iza programa ulica i trgova, kao selektor inozemnog programa posebno ističe dolazak čak dva velika kineska kazališta koja u svojem umjetničkom izričaju njeguju tradiciju kulture naroda kojeg predstavljaju miljama daleko od doma.

 

- Ono što je najzanimljivije, dakle, ovo su dvije velike kineske predstave, a događa se, eto, da ćemo imati i njihovu zajedničku koprodukciju napravljenu posebno za ovaj festival. To dođe kao treća predstava koja je svojevrsna premijera, ali koju još nitko od nas nije vidio – kazao je Boko, ističući da NR Kina nije jedina zemlja velike kulture koja uskoro stiže u Šibenik.


Riječ je gostujućem kazalištu iz Irana s kojima se, prema riječima Boke, namjeravaju jače povezati u budućnosti. Štoviše, Iran vide kao potencijalnu zemlju partner Festivalu.


Jasen Boko, kako je prethodno spomenuto, urednik je programa ulica i trgova te na 56. MDF poziva izvođače koji, kaže, vole živjeti na ulicama i trgovima, a zbog kojih stanovnicima stare gradske jezgre savjetuje da dobro zatvore domove kako im ovi ne bi ušli u dnevne boravke koliko ih ima.

 

- U 14 dana imat ćemo 11 izvedbi u trajanju, uglavnom, od 40-ak minuta, a bit će i nekoliko onih od 20, 25 minuta. To je u prosjeku oko osam različitih izvedbi dnevno. Izračunao sam 85 sati uličnog programa u 14 dana. Uvijek sam govorio da se u Šibeniku za razliku od drugih gradova vidi da se odvija Festival, ove godine bit će još vidljivije - poručuje Boko.

 

Međunarodni dječji festival doživjet će još nekoliko preinaka ili, kako je kazala Badžim, odlučili su se na redizajn postojećeg stanja pa će tako gradski trg najpoznatiji kao Mala loža biti u funkciji pratećeg programa, a ono što se dotad odvijalo na ulazu u Goricu, održavat će se pred pozornicom postavljenom na Trgu Ivana G. Kovačića, odnosno ispred OŠ Faust Vrančić.

 

Na taj način, MDF je dobio priliku ugostiti još bolje i produkcijski kvalitetnije programe s obzirom na raspoloživu površinu, a i kapacitet publike penje se na 300, odnosno 100 sjedećih mjesta i 200 stajaćih.

 

- Da bismo povezali taj dio, oživljavamo i naš đardin. Đardin će živjeti deset dana festivala, u trajanju od 20 do 23 sata, također, produžili smo sat programa jer je ljeto i sunce kasnije zalazi pa kad se ugase svjetla pozornica da ljudi i dalje imaju gdje biti – kazala je Badžim.

 

Jedna od programskih zanimljivosti MDF-a vezana je uz program domaćih kazališta gdje selektorica Franka Klarić dovodi kako renomirana hrvatska dječja kazališta tako i nezavisnu scenu, a mjesta se našlo i za program čiji su glavni glumci djeca i odrasli s posebnim potrebama.

 

- Predstave koje smo odabrali su interaktivne, društveno angažirane, u kojima je naglašena socijalna osjetljivost. Osim poznatih naslova koji privlače publiku, u programu imamo i predstave za nešto stariju djecu koje progovaraju o temama koje su njima bliske koristeći njima poznat jezik. Nastavljamo i lijepu priču od prošle godine, a to su predstave rađene u centrima i organizacijama koje rade s djecom i odraslima s posebnim potrebama. Imamo Centar za autizam Split odakle su autistična djeca i oni mogu izvesti predstavu i mislim da je to vrijednost ovog festivala da se i toj djeci pruže prilike – kazala je Klarić.

 

'Eto i mene na festivalu' likovni je natječaj u sklopu radioničkog programa koji ove godine broji čak 21 radionicu, a koji već sad ima respektabilan fundus te će popularne zastavice s umjetničkim djelima djeca sa svih strana svijeta i ovog ljeta krasiti šibenske ulice i to ne samo dvije.

 

- Sad smo ih skupili već toliko da možemo osvojiti cijelu gradsku jezgru što je po meni i većini gostiju grada jedan od zaštitnih znakova festivala i brend - priznala je Zdenka Bilušić, dodajući da radioničkim programom nastoji zadovoljiti što je moguće već broj djece sudionika različitih dobi i umjetničkih ukusa u izražavanju.

 

Dodajmo i to da su Festivalskom vijeću prisustvovali i njegovi novi članovi, Miro Gavran i Miran Hajoš, kao i Ana Lederer, zamjenica ministra kulture RH.

 

- Proučila sam program i čestitam na trudu i nadam se da ćete u projekciji također i dalje njegovati međunarodni kontekst festivala, da će selekcija doista biti vođena umjetničkim kriterijima i da će grad u ta dva tjedna i više oživjeti i da ćete inspirirati samu kulturnu produkciju grada – kazala je Lederer, dodajući da je resorno ministarstvo prepoznalo Festival djeteta kao festival od nacionalne važnosti koji će nastojati podržavati na sve moguće načine bez obzira na ekonomsku krizu u zemlji.

 

Jedna od lijepih vijest je da se Festivalsko vijeće nije diralo ono što valja pa će tako i 56. MDF u subotu, 18. lipnja, otvoriti predstava u domaćoj produkciji – ČOŽ – Čarobnjak iz Oza u režiji Nine Kleflin, a prema djelu Lymana Franka Bauma.

 

Festival će, kako je i najavljeno, biti zatvoren na ljetnoj pozornici na tvrđavi sv. Mihovila izvedbom opere 'Ero s onoga svijeta'.

 

Filmski program na Gorici ide dalje, a prema ponuđenim filmskim naslovima, djeca će ga itekako voljeti.

 

 

Piše: Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Kultura