Datum objave: 06. Svibanj 2016

Vedran Meniga:Milijun kuna Ministarstva kulture nije dovoljno da utiša nezavisnu scenu

Vedran Meniga:Milijun kuna Ministarstva kulture nije dovoljno da utiša nezavisnu scenu
Šibenik News
Šibenik News

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske izdvojilo je za Inovativne umjetničke i kulturne prakse u 2016. godini ukupno 7.347.600,00 kuna, no što je značajnije po prvi put pojavljuje se potprogramska djelatnost pod nazivom Rock glazba: festivali i klupski program.

 

U okviru spomenutog izdvojeno je ukupno 1.195.000,00 kuna za ukupno 32 programa među kojima se našao jedan festival s područja Šibensko – kninske županije, riječ je o Super Uho festivalu koji se ove godine održava u Primoštenu, a kojemu je resorno Ministarstvo dodijelilo 55 tisuća kuna.

 

To je, kaže nam, Šibenčanin Vedran Meniga, pokretač kultnog Seasplash festivala u Puli, kojemu je Ministarstvo u okviru istog dodijelilo 60 tisuća kuna, rezultat inicijative 'Rock je kultura' u organizaciji Udruge koncertnih promotora Promo čiji je Meniga ujedno član.


- Prošle godine formirano je podvijeće, dakle, oformljeno je nestranačko i stručno tijelo zaduženo da donese kriterije po kojima će se dodjeljivati novac – kazao je Meniga.


Međutim, u onom što je trebao biti lijep početak jedne priče, Ministarstvo Zlatka Hasenbegovića pobrinulo se da ima nejasnoća pa je prema Vedranovim riječima u okviru programa Rock glazba dodijeljeno gotovo milijun kuna manje od dogovorenog.

 

-Ono što je čudno je taj iznos koji je prema odluci vijeća trebao iznositi minimalno dva milijuna kuna. Zašto tako nije isplaćeno kao i zašto neki festivali koji to prema kriterijima zaslužuju poput zagrebačkog Inmusic festivala, ne znam. Ono što je dobro je da je ukupno dodijeljeno nešto više od sedam milijuna kuna što je više nego prošle godine – kazao je Meniga, dodajući da sve to skupa nije dovoljno da bi nezavisna scena u Hrvatskoj mogla biti posve zadovoljna.

 

Gotovo 1,2 milijuna kuna nije osobito velik iznos, a još je manji kad se raspodjeli na nekoliko manifestacija, odnosno festivala čiji organizatori dobivenim nisu u mogućnosti platiti nijednog kvalitetnog izvođača.

 

-To je čisto simbolična cifra koja ne bi smjela utišati nezavisnu scenu. Ne bih rekao da je to bacanje mrvica, rekao bih da je svaki početak težak, da je ovo prvi put da se ovako nešto dogodilo i da se promjene ne događaju preko noći – priznao je Meniga, dodajući da inicijativa 'Rock je kultura' ovdje ne završava već ide dalje.

 

- Nastavit ćemo dalje vršiti pritisak na društvo, institucije jer smo dio te kreativne industrije, dio ekonomske grane koja doživljava najveći porast profita zadnjih godina – govori prvi čovjek Seasplash festivala koji, između ostalog, surađuje s britanskim producentima, uvijek rado viđenim investitorima duž Jadranske obale, dodajući da ukoliko institucije ne znaju prepoznati u što treba ulagati, na čemu počiva budućnost, on su tu da im otvore oči i na to ih podsjećaju kad god se pokaže potrebnim.

 

Stoga, da parafraziramo, 1,2 milijuna kuna mal je korak za nezavisnu scenu, ali negdje treba početi.


Dodajmo i zanimljivost iz Ministarstva kulture koje je festivalu alternative i ljevice Fališ u Šibeniku iz prethodno programa Inovativne umjetničke i kulturne prakse u 2016. dodijelila 20 tisuća kuna.

 

 

Piše: Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Kultura