Datum objave: 22. Travanj 2016

Slični, a različiti: četvero suvremenih umjetnika izlaže u Zavičajnom muzeju Vesne Parun

Slični, a različiti: četvero suvremenih umjetnika izlaže u Zavičajnom muzeju Vesne Parun
Šibenik News
Šibenik News

Izložbu “Another Else” predstavit će četvoro mladih suvremenih hrvatskih umjetnika 23. i 24.04. u Zavičajnom muzeju Vesne Parun s početkom u 17h.

 

Iako generacijski povezani (svi su rođeni početkom 1980-ih), ono što ih zaista povezuje i čini sličnima njihova je različitost.

 

Naizgled paradoksalna tvrdnja – slični jer su različiti; ne samo različiti od drugih autora, nego i među sobom – nalazi svoju potvrdu u njihovom pristupu likovnosti i činu/aktu stvaranja djela.

 

Moglo bi se reći da se radi o hibridnim formama ili multi(inter)medijalnim principima; narativnosti, sklonosti pričanju priča (s ključem ili bez njega), banalnosti, gluposti, humoru ili besmislu… Ali bismo uvijek izostavili još nešto bitno. Nedefinirano, ali fundamentalno bitno: ono nešto drugo, drugo drugo (eng. another else).

 

Nije mi ni želja ni namjera ovom izložbom pokušati definirati i dešifrirati to drugo, već okupiti tu začudnost na jednome mjestu i pružiti posjetiteljima priliku da u njoj sudjeluju.

 

ŽIVOTOPISI UMJETNIKA: 

 

Vojin Hraste rođen je 1981. godine u Šibeniku. Diplomirao je kiparstvo 2006. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je godišnje nagrade za najboljeg studenta 2005. te Dekanove nagrade za studentsku izvrsnost 2006. godine. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ga nagrađuje 2014. kao najboljeg mladog umjetnika.

Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu i Splitu.

 

Predrag Pavić rođen je 1982. u Zagrebu.Diplomirao je 2011. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi u Zagrebu, Splitu, Puli, Osijeku, Geteborgu, Cataniji, Sofiji, Dusseldorfu.

Dobitnik je više nagrada: Velika nagrada 10. Trijenala kiparstva, nagrada za najboljeg diplomanta ALU u 2011. godini, Velika nagrada Emanuel Vidović na 38. Splitskom salonu, nagrada hrvatske sekcije AICA na 12. Trijenalu kiparstva, finalist je nagrade Radoslav Putar.

Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

 

Igor Ruf rođen je u Virovitici 1984. godine. Diplomirao je kiparstvo 2010. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Od 2012. godine radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je Velikae nagrade 11. Trijenala kiparstva 2012., te nagrade Radoslav Putar 2014. za najboljeg maladog umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

 

Ivan Tudek rođen je u Zagrebu 1983. godine.  Diplomirao je na Pedagoškom odsjeku pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2010. godine.

Izlagao je na više skupnih i samostalnih izložbi. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Iz kategorije: Kultura