Datum objave: 15. Travanj 2016

Preminuo osnivač i prvi ravnatelj šibenskog Kazališta lutaka, Ilija Ivezić

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Ilija Ivezić, jedan od osnivača Festivala djeteta u Šibeniku, jedini domaći glumac koji je glumio u svim filmovima iz serijala o Winnetouu, umro je u četvrtak, 14. travnja 2016.


Ilija Ivezić odigrao je više od 70 filmskih i tv uloga, većinom odrješitih osoba, čvrste volje i karaktera. Većina tih uloga ostvarena je u domaćem, hrvatskom filmu, TV serijama, TV dramama, a mnoge i u koprodukcijskim filmovima, pa je tako u poznatom serijalu „Winnetou“ igrao u svih deset filmova.


Osnivač i prvi redatelj šibenskog Kazališta lutaka.


U Šibensko narodno kazalište dolazi kao glumac 1955., a iduće godine osniva Kazalište lutaka u kojem postaje prvi direktor i redatelj i u kojemu u početku okuplja zainteresirane učenike srednjih škola, čime doprinosi stvaranju jezgre budućeg profesionalnog kazališta lutaka. Jedan je od pokretača i organizatora prvog Festivala djeteta u Šibeniku.

 

Godine 1960. Seli u Zagreb i počinje se baviti filmom, a 1962. Postaje redovni član Društva hrvatskih filmskih djelatnika, čiji je predsjednik bio 1979. – 1980. Godine. Debitirao je u filmu „Abeceda straha“ Fadila Hadžića.


Od 1976. Počeo se baviti i producentskim poslom, te je kao producent realizirao niz dokumentarnih filmova koji govore o Domovinskom ratu, stradanju naroda Like, a posebno u stradanjima žitelja Lovinačkog kraja.

Iz kategorije: Kultura