Datum objave: 14. Travanj 2016

Zagreb domaćin izložbe slika poznatog šibenskog arhitekta Ive Vitića

Zagreb domaćin izložbe slika poznatog šibenskog arhitekta Ive Vitića
Šibenik News
Šibenik News

Poznati šibenski arhitekt, Ivo Vitić bio je i odličan slikar u što će se uvjeriti posjetitelji izložbe njegovih likovnih radova koja se ove subote, 16. travnja, otvara u Zagrebu, s početkom u 19 sati. Vitićevi slikarski radovi bit će izloženi u Oris Kući arhitekture na adresi Ulica kralja Držislava 3.

 

- Njegov je slikarski opus naizgled u suprotnosti s čistim, geometrijskim formama njegove arhitekture, a izložba će predstaviti 30-ak radova u raznovrsnim tehnikama, stilovima i izrazima.

Velik dio njegovih radova nastao je po sjećanju. Skicom bilježi trenutke: olovkom, flomasterom, nekad čak kistom i bojom, kao u Londonu gdje se našao u potrazi za brodom. Ti trenuci nisu tu da bi ih se samo pospremilo i arhiviralo, nego im se Vitić ponovo vraća, pružajući im svoju potpunu pozornost i neki novi život dok ih pretvara u slike. Jedanput, dvaput, koliko god puta treba.

Opušteno i neopterećeno, nepretenciozno vježba um, oko i ruku na motivima života koji ga okružuju, motivima života kakav živi u njegovu sjećanju - stoji u tekstu kataloga izložbe.

 

Pionirski grad u Granešini kod Zagreba krajem 40-ih te rekonstrukcija arhitektonskog bloka između Poljane i crkve Sv. Frane u Šibeniku  tzv. dom JNA ili danas zgrada Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' te i tvornica Jugovinil.

Slijedili su projekti na Visu, u Šibeniku, natječaj za ideju Jugoslavenskog paviljona u Parizu. U Zagrebu su njegovi najpoznatiji radovi stambeni kompleks u Laginjinoj i Vojnovićevoj, Iblerov Drveni neboder te Zgrada političkih organizacija na Prisavlju – poznata Kockica.


Izložba će se u Oris Kući arhitekture moći pogledati do 1. svibnja 2016, a ulaz je besplatan. 


Pokrovitelji izložbe su Grad Zagreb i Grad Šibenik.

 

Iz kategorije: Kultura