Datum objave: 27. Ožujak 2016

Znate li tko je strašna žena Mila Gojsalić kojoj je priznanje odao i Ivan Meštrović

Znate li tko je strašna žena Mila Gojsalić kojoj je priznanje odao i Ivan Meštrović
Šibenik News
Šibenik News

Atelijer Meštrović sa zagrebačkom adresom na svojoj Facebook stranici objavio je zanimljivu crticu iz hrvatske povijesti čiji je heroj zapravo heroina čiji je čin hrabrosti kasnije priznao i proslavljeni hrvatski kipar, rodom iz Otavica nedaleko Drniša, Ivan Meštrović.

 

Priču prenosimo u cjelosti kako je i objavljena na stranicama Meštrovićevog zagrebačkog Atelijera.

 

Na današnji dan, 27. ožujka 1530. poginula je Mila Gojsalić. Podrijetlom je bila iz sela Kostanja u Zagori. Živjela je u vremenu borbi između Poljičke republike i Turaka. Godine 1530. turski Ahmed-paša okupio je vojsku od 10 000 vojnika sa ciljem osvajanja Poljica.

 

Utaborio se u Podgracu u Gatima, te je oteo Milu Gojsalić i u svom taboru ju je silovao. Da bi se osvetila, Mila Gojsalić je na današnji dan zapalila skladište baruta u osmanskom taboru. Poginula je zajedno s Ahmed-pašom i brojnim turskim časnicima i vojnicima. Taj događaj je iznenadio i prestrašio preostalu tursku vojsku pa su Poljičani napali Turke i porazili ih.


O njoj je pisao August Šenoa. Njezin lik oblikovao je Ivan Meštrović, te je skulptura postavljena na ušću rijeke Cetine kraj Omiša. Jakov Gotovac je 1951. godine skladao operu Mila Gojsalića.

Iz kategorije: Kultura