Datum objave: 22. Ožujak 2016

Iz prve ruke: Šibenčani ne zaziru od 'second hand' odjeće

Iz prve ruke: Šibenčani ne zaziru od 'second hand' odjeće
Šibenik News
Šibenik News

Kad je u pitanju odjeća iz tzv. second hand trgovina stara poslovica 'nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari' pada u vodu. Složit će se s tim svi oni Šibenčani i Šibenčanke koji svoju garderobu nadopunjuju odjećom kupljenom upravo u trgovinama s odjećom 'iz druge ruke', a u što smo se i osobno uvjerili.


Kupuju tamo i oni koji zaista nemaju dovoljno novca da bi kupovali skupe odjevne komade, ali i oni koji se ne žele uklopiti u bezličnu sliku pomodnog stada u kojem svi međusobno nalikuju.

 


Stara, vintage odjeća i komadi uglavnom odjeće koja će ih učiniti drugačijim od drugih ono su po što idu kada odlaze na adresu šibenskog second hand shopa 'Silver shark' kod željezničkog kolodvora, a za vrijeme našeg posjeta izloženu odjeću razgledavale su žene i muškarci.


Trgovina je otvorena prošle godine i već sad ima stalne kupce. – Ljudi dolaze, traže što ih zanima, kupuju, a mogu pronaći i novu odjeću. Ima ih preko tjedna, ali posebno ih više dolazi subotom kad je kilogram odjeće 20 kuna – objašnjava nam trgovkinja, Ivana Matikov.


Prilikom kupnje, kod Šibenčana nema srama, kako bi se možda moglo očekivati jer u kulturi našeg naroda još uvijek je uvriježeno da odjeću iz druge ruke kupuju samo i jedino – siromašni.


- Nema ovdje srama Kupuju sasvim normalno kao bilo gdje drugdje. Nema ružnih komentara 'ovo je ovakvo, ovo je onakvo' ili da je nešto ružno. Jednostavno, što im se svidi to kupe, a što ne vrate na mjesto – kaže nam djelatnica, dodajući da je teško reći kupuju li više žene ili muškarci, stari ili mladi.

 


Jer, u Silver Sharku može se pronaći odjeća za muškarce, žene, ali i djecu, te posteljina te torbe. Gledajući na godine, prosječni kupac ovog second hand shopa, inače iz Splita, kreće se između 20 do 35 godina.


- Dolaze, mogu vam reći, dame, lijepo sređene jer ovdje mogu pronaći bunde, kapute, torbe, također – kratko je komentirala, dodajući da ne krije svoje iznenađenje reakcijama na ponudu trgovine koja radi svakog radnog dana, te subotom, a svoju odjeću prodaje na kilograme.

 


Tako će se za kilogram odjeće ponedjeljkom izdvojiti 120 kuna što je iznos koji će svakog narednog dana biti umanje za novih 20 kuna dok će napokon u subotu kilogram odjeće iznositi tek 20 kuna. Nije poklon bon od 200 HRK, ali nije ni ponuda za baciti. Posebno ako volite drugačije i ne patite od marka.

 

 

 

Piše: Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Kultura