Datum objave: 15. Ožujak 2016

Ante Prgin/Magul uoči Kulturaljke: zanima nas reakcija šibenske publike na naš materijal

Ante Prgin/Magul uoči Kulturaljke: zanima nas reakcija šibenske publike na naš materijal
Šibenik News
Šibenik News

Već sama riječ magul zvuči moćno, a kad tomu dodamo da je Magul i naziv novog benda poznatog šibenskog glazbenika Ante Prgina koji iza sebe ima već nekoliko uspješnih sastava poput Fali V i L'Kok, jasno vam je da Magul i doslovno zvuči moćno. Potvrdit će to svatko tko je čuo njihovu prvu autorsku stvar 'Trees Believe In Silence'.

 

Svi ostali u to će se imati priliku uvjeriti na njihovom premijernom predstavljanju pred domaćom publikom na zajedničkom koncertu s trenutačno najboljim gitarskim bendom na europskom tlu Repetitorom i kultnim sastavom kakav je Zabranjeno pušenje u sklopu kulturno - glazbene manifestacije Kulturaljka u organizaciji Udruge P.A.R.K. 

 

 

Koncert će se održati u hangaru (bivša vojarna Bribirskih knezova, Šibenik) u subotu, 26. ožujka, a ovdje donosimo kratki intervju s liderom Magula, Antom Prginom. 

 

Dakle, Ante, Magul. Da otvorimo kakav glazbeni rječnik i potražimo Magul ili, ako bismo 'googlali' Magul dobili bismo odgovor na pitanje 'Magul stands for' koji bi glasio - kako?


Neka to ostane, za sad, tajna. Oni malo uporniji će već saznati.

 

Riječ je o tvom bendu, nećemo reći kojem po redu, ali ćemo spomenuti kako ga uz tebe čine još dva mlada lika relativno poznata šibenskoj publici ili barem onom dijelu domaće publike koja prati alternativnu scenu, predstavi nam ih?


Božidar Bilušić - Bas gitara
Miorin Rino - Bubanj

 

Ima li smisla rad Magula uspoređivati s tvojim prethodnim glazbenim djelovanjem? Koliko je to nastavak tvoje glazbene povijesti s mladim glazbenim naraštajem, a koliko ulaganje u sadašnjost za uspješnu budućnost benda?


U svakom slučaju, što god započneš novo uvijek doneseš nekakve prtljage sa sobom tako se, naravno, mogu naći nekakve poveznice sa mojim prošlim radom.


Zapravo, pokušavam raditi nešto što nisam do sada radio, uživam u tome, a sa budućnošću benda se ne opterećujem.

 

Koja vam se vizija mota po glavi kada razmišljate o pravcu u kojem namjeravate ići? Je li realno očekivati studijski album? Sve veći broj nastupa ne samo u Šibeniku i okolici nego i šire? Dalje?


Pa, ideja je potaknuti ljude na razmišljanje ( mislim da smo previše pod anastezijom tv serija, mobitela, žutila i još kojekakvih žderača vremena i intelekta ) jer imam utisak da se glazba danas više gleda negoli sluša (odnosno razmišlja o njenoj poruci ili energiji ).


Studijski album je u pripremi, nastojat ćemo ga snimiti ovo ljeto, a onda klasična potraga za suvislim izdavačem.


S obzirom da je materijal pisan engleskim jezikom, ne očekujemo da će biti neka velika navala nastupa kod nas. Naravno, nećemo odbijati priliku da zasviramo ukoliko bude zainteresiranih upita. Nastojat ćemo svirati što više van granica RH.


Prvi nastup imali ste u Splitu, a domaćoj publici premijerno ćete se predstaviti na zajedničkom nastupu s Repetitorom i Zabranjenim pušenjem u sklopu Kulturaljke. Što spremate za tu večer?


Splitski St-@rt nas je lijepo ugostio i bilo nam je jako lijepo. Još jednom su organizatori festivala napravili dobar posao. Sve pohvale!


Materijal koji ćemo predstaviti je potpuno nov pa nas zanima reakcija šibenske publike.

 

Ima li nade u ponovni uzlet šibenske alternativne glazbene scene ili će ona nastaviti disati tek zahvaljujući povremenim izletima na krilima bendova poput Magula i manifestacija poput Kulturaljke?


Alternativna scena je jedna vrlo dinamičan sustav, unutar tog sustava se stalno mijenjaju i "pretumbavaju" akteri i spojevi tako da nikad ne znate što možete očekivati. Također, ne bih rekao da smo mi jedini sastav koji aktivno stvara, imate bendove kao što su Foggsellers, Carnate, Rhea, Teški osjećaji...( siguran sam da tu nije kraj popisa pa molim sve one koje nisam spomenuo neka mi oproste ) kao i vrlo živu DJ scenu.


Što se tiče glazbenih manifestacija alternativnih svjetonazora, mislim da odgovor na to pitanje znaju svi.

 

Za kraj, dodajmo da se ulaznice za veliko finale ovogodišnje Kulturaljke koja obilježava svoj prvi mini jubilej i to koncertom fenomenalnih Repetitora i Zabranjenog pušenja uz support Magula mogu kupiti u pretprodaji po cijeni od 60,00 kuna u caffe barovima Baldekin, Bono i Azimut ili putem  Entrio sistema

 

Razgovarala: Snježana Klarić

Foto: ST-@rt festival Facebook
 

Iz kategorije: Kultura