Datum objave: 14. Ožujak 2016

Premijera "Zločina na Kozjem otoku" šibensku publiku nije ostavila ravnodušnom

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstava „Zločin na kozjem otoku“  Uga Bettija, koja je večeras premijerno izvedena u šibenskom kazalištu u režiji Vinka Brešana, iako kontemplativna i zahtjevna osvojila je srca šibenske publike, a glumci, redatelj i ostali autori koji su radili na predstavi nagrađeni su jakim pljeskom.

„Ja svoje predstave u pravilu ne gledam, a ovu sam onako pogledao krajičkom oka i mislim da smo napravili dobar posao. Ja sam kao redatelj tu najmanje bitan, bitni su glumci i to kako su oni iznijeli predstavu i bitno je kako je to doživjela publika“, kazao je nakon premijere Vinko Brešan.
Gledatelji s kojima smo razgovarali priznali su da je praćenje radnje i igre na sceni bilo zahtjevno, a primjerice bračni par Duvnjak priznao nam je da je to treća verzija iste predstave koju su gledali i za njih najbolja.

 

Predstava govori o životu triju žena, Agate, Pie i Silvie, supruge, sestre i kćeri nestalog Enrica, koji žive usamljenim životom na Kozjem otoku, a njihovi se životi okrenu naopačke dolaskom misterioznog mladog muškarca Angela, koji se predstavlja kao prijatelj koji je bio uz Enrica u trenutku njegove smrti. Angelo se poigrava sudbinama triju žena, svaku uspije zavesti i na kratko postati centrom njihovog života. A onda, u jednom trenutku, Agata, napuštena supruga nestalog Enrica, preuzima život obitelji u svoje ruke. Zatvara Angela u bunar, i daje do znanja Piji i Silviji da ga želi ubiti, a njih dvije savjetuje i tjera da odu od kuće i više se ne vraćaju. Pojavljuje se stari Edoardo, koji im svojim kamionom povremeno nešto preveze, te njih dvije odlaze s Edoardom. Agata ostaje sama i trči prema bunaru zazivajući Angela, koji bi sad konačno mogao biti samo njen, no Angelo je u međuvremenu umro.

 

Posebno snažan pljesak  zaradila je Angela, Senka Bulić: „Presretna sam što me je šibenske publika tako dobro primila jer me do sada nije imala prilike vidjeti u ozbiljnoj ulozi. Jednom sam u Šibeniku nastupila u dječjoj predstavi, nisu me navikli gledati u toj nekoj dramatici. Publika je tako pažljivo i koncentrirano pratila što me ugodno iznenadilo. Ovo je jedna težak tekst koji traži pažnju, on ne zabavlja publiku nego od nje traži zahtjevniju publiku koja će istraživati s nama“, istaknula je Senka Bulić, znajući da iza emotivne reakcije publike stoji i prisjećanje na to da je upravo ona prije nekoliko godina mogla biti ravnateljica šibenskog teatra.

Zadovoljni su bili i ostali glumci – Franka Klarić koja je glumila histeričnu kćerku, suprotno od onoga kakva je u prirodi; Barbara Nola koja nije skrivala da obožava šibenski teatar i šibensku publiku, Anđelko Babić i Jakov Bilić koji se na sceni uspješno nosio s tri žene.

 

Nakon naporne izvedbe glumci i svi ostali koji su radili na predstavi vidno zadovoljni i odlično raspoloženi premijeru su proslavili na domjenku u foajeu uz slavljeničku tortu. Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, producentica Julia Martinović, scenograf Dragutin Broz, autor glazbe Mate Matišić, autorica kostima je Sara Lovrić Caparin, oblikovatelj svjetla je Josip Bakula oblikovatelj svjetla, a incipient Sergej Mioč. Posebno je bila zadovoljna producentica Martinović jer joj je to bio diplomski rad, a u publici je bila profesorica pred kojom ga brani te dekan Akademije dramskih umjetnosti.  Vinko Brešan ju  je posebno pohvalio istaknvši da je ona bila srce i duša predstave.

Iz kategorije: Kultura