Datum objave: 04. Ožujak 2016

Šibenska slikarica Lana Stojićević predstavila se izložbom Villa Roza u Zagrebu

Šibenska slikarica Lana Stojićević predstavila se izložbom Villa Roza u Zagrebu
Šibenik News
Šibenik News

 

Sinoć je u Galeriji Kranjčar u Zagrebu otvorena izložba "Projekt Villa Roza" šibenske umjetnice Lane Stojićević koja je pobjedom i osvajanjem GRAND PRIX 11. ERSTE FRAGMENTI / 2015. za projekt CRNO BRDO (fotografija), nagrađena organizacijom samostalne izložbe.

 

Rad ove mlade umjetnice predstavio je kustos Vanja Babić ovim riječima: :"…I dok se Crnim brdom referirala na neposredno ugrožavanje ljudskoga zdravlja putem bezobzirnog onečišćavanja okoliša, svojom novom izložbom-projektom Villa Roza Lana istražuje i problematizira jedan u nas, osobito u Dalmaciji, rasprostranjen oblik estetskoga onečišćavanja. Riječ je, dakako, o - u većini slučajeva bespravnom - podizanju stambenih kuća čijom pojavnošću dominiraju posve nefunkcionalne nakupine pseudopovijesnih dekorativnih elemenata, agresivan – najčešće ružičasti – kolorit te usiljena, a samim time i nakaradna, pitoresknost. Autorica i ovom problemu pristupa kompleksno i osviješteno, otvarajući pritom cijeli niz pitanja i asocijacija. A jedna od mogućih asocijacija jest i ona na veliku svadbenu tortu. I doista, spomenute građevine svojim oblicima i koloritom doista mogu neodoljivo podsjećati na torte. Ali, Lana se pri njihovu povezivanju s tortama ne zadržava tek na vizualnoj sličnosti, već lucidno uočava i simboliku što iz takve sličnosti nužno proizlazi. Velike slatke torte simboliziraju, naime, slatkoću, neumjerenost i proždrljivost, dakle nešto što nije odveć zdravo…"

 

Usprkos hladnom i ružnom vremenu projekt Villa Roza zaintrigirao je i privukao mnoge posjetitelje među kojima su bili: Natalija Đorđević, Damir Markovina, Kristijan Kožul, Azamat Nabiullin, Vanja Zanko, Ivana Andabaka i mnogi drugi umjetnici i galeristi.

 

Izvor: fashion.hr

 

Iz kategorije: Kultura