Datum objave: 01. Ožujak 2016

Špiro Guberina danas slavi 83. rođendan! Pa čestitamo!

Špiro Guberina danas slavi 83. rođendan! Pa čestitamo!
Šibenik News
Šibenik News

 

Špiro Guberina rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine. Još u gimnazijskim danima nastupao je kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1958. godine i godinu poslije postao je član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Usprkos odlasku u mirovinu 1999. godine, ovom je ansamblu ostao vjeran do današnjeg dana, više od pet desetljeća nastupajući u njegovim repertoarnim predstavama.


Prvim nastupom u Drami HNK u predstavi Kavkaski krug kredom Bertolta Brechta u režiji Bojana Stupice, započeta je jedna velika glumačka karijera za vrijeme koje je Špiro Guberina ostvario više stotina kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Stvorio je nebrojene slojevite i nezaboravne likove i godinama je plodno surađivao s redateljima poput Božidara Violića, Georgija Para, Koste Spaića, Tomislava Durbešića, Joška Juvančića, Petra Šarčevića, Ivice Kunčevića, Marina Carića i mnogih drugih.
 

Zapamćeni su njegovi nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskome ljetu. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana (Mačak, Tica, Šimurina, Blažek, Mate Lokas), Marina Držića (Zlatikum, Grižula, Maro, Sadi, Tripče, Bokčilo, Ugo Tudešak), Ranka Marinkovića (Čovjek, Don Juan, Don Florio, Jacobson, Sganarelle, Tonko Jankin, Krele, Pijanac, Doušnik).
 

Špiro Guberina stekao je veliku popularnost televizijskim ulogama Strikana u Velom mistu Miljenka Smoje, Divca u Prosjacima i sinovima Ivana Raosa, Očenašeka u Dnevniku Očenašeka Vjekoslava Majera, Bepa u Starcima Antuna Šoljana i drugima.



Godine 1997. Špiro Guberina osnovao je privatno kazalište pod nazivom Mali hrvatski teatar Kiklop. Vezanost za stvaralaštvo Ranka Marinkovića potvrđena je kroz repertoar Kiklopa u izvedbama dramatizacija Marinkovićevih djela Never more, Ruke i predstave Glasovita brijačnica kod Trimalhiona, nastale prema likovima i motivima nekoliko djela Ranka Marinkovića (Zagrljaj, Zajednička kupka, Pustinja , Kiklop i Mislioc nad osam grobova).

Iz kategorije: Kultura