Datum objave: 15. Veljača 2016

Ususret 56. MDF-u: Festivalsko vijeće konačno u pozitivnoj atmosferi o festivalskom programu

Šibenik News
Šibenik News

Festivalsko vijeće Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku otvoreno je dobrim vijestima, a one, u izjavi voditeljice Ureda MDF-a, Ivane Badžim, glase: imamo praktički cijeli inozemni program koji bih nazvala pretprogramom jer je podložan promjenama, ali imamo i datume održavanja predstava. 

 

Iako su pripreme za 56. izdanje festivala krenule na vrijeme, te je dosta toga spremno (poput filmskog programa) i kao takvo čeka na početak, problem u slaganju programa, kako to već biva, i ove godine su financije koje su za čak 200 tisuća kuna manje nego lani budući da je Grad Šibenik iz progračuna izdvojio oko 1,7 milijuna kuna.

 

Ni ono što Ministarstvo kulture RH planira izdvojiti iz svog proračuna za potrebe održavanja šibenskog festivala, dakle, pola milijuna kuna, nije posve sigurno jer resorno ministarstvo još nije donijelo potreban proračun. Ipak, Maja Trlaja, ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, krovne kuće MDF-a, vjeruje da spomenuti iznos neće biti umanjivan. 

 

Bilo kako bilo, ni tih pola milijuna kuna zajedno sa svim trenutačno raspoloživim novcem nije dostatno za program dostojan MDF-a iz zlatnog doba Festivala djeteta no, što kaže Jasen Boko, nastoje se pokriti s onoliko deke koliko je ima. 

 

MORAMO IMATI DVOJEZIČNU KNJIŽICU

 

Za sudjelovanje u 56. MDF-u stigla je 91 prijava sa više - manje svih strana svijeta no ono čega među njima nedostaje jesu velike kazališne produkcije, istaknula je Nenni Delmestre, članica Umjetničkog vijeća Festivala. 

 

- Sve su to male produkcije, one man show ili kazališta sa tri, do četiri čovjeka. Ili kazališa više ne rade velike produkcije ili... Otvara nam se problem da nećemo pokriti standard Festivala zbog kojeg je bio izuzetno poznat u svijetu. Nemamo mnogo toga za izabrati za veliku pozornicu - priznala je Delmestre, zadovoljna činjenicom da se nije ponovio (ne)organizacijski nered od prošle godine. Dodala je i da bi se trebalo razmisliti da se angažiraju glumci koji bi netom pred početak predstave na ljetnoj pozornici djeci u publici u kratkim crtama ispričali sadržaj onog što će gledati kako bi jezična barijera bila svedena na minimum.

 

Jedan od načina kako poboljšati kvalitetu festivalskog programa i vratiti Festivalu stari sjaj jest ne čekati druge da se prijave, već se uputiti ususret tim velikim kazališnim kućama, odnosno festivalima istog ili sličnog tipa i pozvati ih na suradnju. S njom se složila i kolegica iz Vijeća, Jasminka Mesarić koja je, između ostalog predložila, formiranje tzv. kluba Festivala, vraćanje okruglog stola, te, posve logično, programsku knjižicu festivala, ali dvojezičnu.

 

- Šibenik zaista predivno napreduje u turističkom smislu i ne može se dogoditi da nemamo programsku knjižicu na engleskom jeziku. Bilo je gostiju koji su s djecom dolazili u grad isključivo zbog festivala - kazala je Mesarić, dodajući da je jedna takva knjižnica ni manje ni više već standard festivala koji se mora imati.

 

Summa summarum, prijedlog je uvažen, a novac za financiranje dvojezične knjižice mora pronaći Grad Šibenik.

 

KINA, ARGENTINA, ITALIJA .... 

 

Zanimljivo, od gostujućih država valja istaknuti talijanski spektakl koji se očekuje predzadnjeg dana festivala, a riječ je o predstavi u kojoj su glumci sve redom bivši Olimpijci, a samo dan kasnije, zatvaranje festivala bit će održano na ljetnoj pozornici, ali onoj na tvrđavi sv. Mihovila. 

 

Kad smo kod zatvaranja i otvaranja i filmskog programa na festivalu, valja spomenuti kako bi se ove godine moglo dogoditi da svi onih koji žele pratiti svečano otvorenje 56. MDF-a, a to ne mogu s ljetne pozornice na Trgu Republike Hrvatske moći će to učiniti gledajući na velikom platnu na Gorici. 

 

Jedna od onih velikih zemalja čiji bi kazalištarci uistinu učinili programsku razliku u odnosu na protekle godine jest Kina, zemlja s kojom je organizacija MDF-a u pregovorima, a čiji će krajnji ishod ovisiti o raspoloživim financijskim sredstvima. Prošle godine budžet je 'probijen' za 60 tisuća kuna, 'pokrpao' ga je Grad Šibenik, a da 'probijanja' neće biti i ove godine, vjerojatno, hoće.

 

DJEČJI PORTRETI KAO VIZUALNI IDENTITET

 

Jedan od važnijih stavki programa je svakako i onaj likovni jer on ne samo da puni program već i riješava likovno i ino oblikovanje Festivala kako plakatima tako i vizuru grada, njegovih ulica i trgova, a ove godine, po tom pitanju ima nekoliko lijepih vijesti.

 

Da ni stari festivalci nisu posve za otpisati dokazao je umirovljeni likovnjak, Pavle Roca, autor ideje da ovogodišnje festivalske zastavice kako i inače budu djeca sa svih strana Lijepe Naše, ali ovog puta sa svojim likovim autoportretima. 

 

Na taj način, svako dijete, pa i ono koje fizički neće moći biti prisutno na festivalu bit će tamo svojim radom. Ujedno je to i jedan od načina na koji će se MDF pridružiti obilježavanju 950. godišnjice od prvog pisanog spomena Šibenika kao grada.

 

- Pohvalio bih pomak u odnosu na lani i mislim da svi vidimo da je ovo dobra priča koju bismo mogli prezentirati tako da pozovemo da se uključe djeca iz svih krajeva svijeta - ustvrdio je Roca, član Festivalskog vijeća, dodajući da bi to i u praktičnom smislu naglasilo međunarodni aspekt Festivala. 

 

Da Festival djeteta još uvijek ima ono nešto, da nije posve ugasla njegova slava govori i činjenica da ove godine u programu festivala sudjeluju i neka jaka imena hrvatske likovne, odnosno grafičke scene. Jedna od njih svakako je Ana Zubić. 

 

- Ana je jedna od ponajboljih hrvatskih grafičara i ove godine napravit će dizajn plakata i pomaknuti cijeli taj grafički identitet festivala pa ćemo imati memorandume sa zaglavljem - kazala je Iva Korbler, urednica likovnog programa. 

 

Na Festivalu će izlagati i velikih umjetnik, Bane Milenković. - Imat će svoju izložbu u Galeriji sv. Krševana i tada će prvi put izložiti radove koji nigdje nisu izlagani jer upravo radi na njih baš za Festival. Mislim da će to biti lijepo iznenađenje za djecu - dodala je Korbler. 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

 

Iz kategorije: Kultura