Datum objave: 08. Veljača 2016

Supertoon - jedini preostali festival svjetskog programa u Gradu Festivala

Šibenik News
Šibenik News

Iako je epitet Šibenika kao grada festivala pomalo poljuljan, još on svojih konja za utrku ima, a najjači među njima svakako je Međunarodni festival animacije – Supertoon, koji zasad, nakon Terranea i SuperUha, jedini u Šibenik dovodi radove s potpisom svjetskih izvođača.

Štoviše, Supertoon svoj program širi ne samo na par ljetnih dana, već organizatori namjeravaju 'zaraziti' grad i stanovnike ljubavlju prema animaciji radeći na tome tijekom cijele godine i to uz pomoć vikend programa nazvanog Animation Shots. Program je to koji će se održavati svakog prvog vikenda u mjesecu i tako sve do početka festivala.

 

MALO PUBLIKE, ALI ZADOVOLJNI

 

Prvi Animation Shots vikend je iza nas. Okosnica programa bio je poljski animirani film uz projekciju svima nam dobro poznatog crtića 'Lolek i Bolek'. Ipak, Šibenčani se baš i nisu dali vikend animaciji u prostorijama studija galerije sv. Krševana gdje je sav planirani program i održan.

 

Odazvala su se, pak, djeca.

 

- Mi smo prilikom pokretanja projekta bili veoma skromni. Znali smo da neće biti mnogo publike, ali odlučili smo ponuditi kvalitetan program za djecu i odrasle. Da, bilo je relativno malo publike, ali mi smo zadovoljni. To je program koji će doći pogledati onaj tko ga zaista voli, a to je ono što želimo – povećati taj broj. Želimo stvoriti publiku koja će pratiti zbivanja u animiranom filmu na nivou svijeta – objasnio nam je Slave Lukarov, jedan od organizatora festivala.

 

 

Iako su mnogima brkovi nasmiju na vijest da će se upravo u Šibeniku snimati neka svjetska serija ili film, Supertoon, za razliku od stranih produkcija, nudi nešto drugačije i dugotrajnije, a to je znanje i program koji će godišnje dovoditi ljude sa svih strana svijeta u grad. To je, pak, dugoročno gledano, isplativije u svakom smislu – edukativnom i financijskom.

 

-Ovo je projekt u kojem se ljudi mogu upoznati s potpuno novim i suvremenim pogledima na animaciju. Kroz ovaj projekt predstavljamo europske festivale, njihove najbolje programe s direktnim javljanjima njihovih direktora, s razgovorima o organizaciji njihovih festivala, o stanju u animaciji u njihovim zemljama, o stvarima koje se događaju u animaciji – pojašnjava Slave.

 

ŠKOLA ANIMACIJE

 

U smislu edukacije ne samo lokalnog stanovništva već i edukacije postojećih ljubitelja animacije sa svih strana Hrvatske, Europe pa i ostatak svijeta, djelovala bi i, eventualna, škola animacije u Šibeniku, no do njene realizacije ipak će trebati proći neko vrijeme. Kako nam govori Lukarov, prvo bi se trebala stvoriti kritična masa publike u Šibeniku da bi se o tome zapravo moglo početi konkretno razmišljati. Osnovati školu zbog škole, reći će Lukarov, nema puno smisla.


- To je želja koja se može ostvariti tek kad zaživi ovaj cjelogodišnji program, kad postane gušći, kad se poklopi mnogo drugih uvjeta – dodaje.

 


Nakon veljače, Animation Shots bit će održan u prvog vikenda u proljetnom ožujku za kad najavljuje gostovanje Anibara, međunarodnog festivala animiranog filma iz Kosova.
-Tu još trebamo provjeriti hoće li im odgovarati vrijeme, da li mogu u isto vrijeme kad i mi. Ako ne, vjerojatno će biti Primanima iz Budimpešte, iz Mađarskse – otkriva organizator planove za naredni mjesec.

 

NEMA SVJETSKIH GOSTOVANJA

 

Supertoon festival vremenski se poklapao sa SuperUho festivalom zbog čega su činili festivalsku sinergiju koja je odgovarala publici kako ljubiteljima animacije tako i ljubiteljima kvalitetne glazbe. Sad, nakon odlaska SuperUha, Supertoon ostaje praktički jedini festival s epitetom svjetskog programa, a organizatori se nisu dali preplašiti odljevom festivala iz Šibenika.

 

- Budućnost festivala ovisi o mnogo faktora. Jedan od njih je grad i suradnja s gradom, sa županijom, turističkom zajednicom. Druga je naša volja, želja i mogućnost da se radi, te međunarodni financijeri i sponzori. Međutim, mislim da se više Grad Šibenik i Šibenčani moraju plašiti toga što im odlaze festivali i što grad festivala trenutačno, osim MDF-a i nas nema svjetske festivale. Zapravo, čak ni MDF koji je imao svjetsku publiku sad je relativno regionalnog karaktera kad pogledamo tko dolazi. Regius, Off festival to su sve festivali regionalnog ili regionalno proširenog karaktera – iskren je Slave Lukarov.
 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Kultura