Datum objave: 03. Veljača 2016

Leon Lučev: Živa riječ je ono najvrijednije što imamo!

Šibenik News
Šibenik News

Glumac Leon Lučev gostovao je u Novom danu i govorio o razlozima napuštanja Hrvatskog društva dramskih umjetnika te o novom ministru kulture, Zlatku Hasanbegoviću.

 

Kako komentirate novog ministra kulture i zašto ste izašli iz Hrvatskog društva dramskih umjetnosti?

 

Mogu govoriti o osobnoj reakciji. Postoje tri točke zbog čega sam izašao.

 

Prvo, zato što HDDU nije dozvolio da se pozove članove na potpisivanje peticije protiv ministra.

 

Drugo, zato što HDDU, ali i druge institucije, prvenstveno Ministarstvo kulture, nije stalo u zaštitu kolegice Nine Violić, kojoj se prijetilo.

 

Treće, protumačio sam pismo članovima HDDU-a kao zabranu prava na riječ. Ja umjetnost doživljavam kao živu riječ i želim biti slobodan, mi imamo pravo na govor i na komunikaciju.

 

Što se tiče ministra, oglasili su se i PEN centar, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatsko društvo pisaca, dizajnera... A HDDU nije imao nikakav stav.

 

Nadalje, trenutni ministar kulture nije vezan za resor kulture, ja ga ne znam, mi ga ne znamo. Osim toga, ne može biti na čelu Ministarstva kulture, jer su njegovi stavovi u suprotnosti s Ustavom. Trenutno traje prikupljanje potpisa za njegovu smjenu, koju je organizirao PEN centar - kulturnjaci 2016 - i to je naš način da demokratskim putem izrazimo nezadovoljstvo, jer imamo pravo na stav i imamo pravo tražiti da se poštuje Ustav, koji je temeljni akt ove države.

 

Kakva su ovo vremena u kojima objava stava dovodi do reakcija, kakve je doživjela Violić ili grafita protiv intendanta riječkog HNK, Olivera Frljića - "Smrt Oliveru Frljiću"?

 

Priču bih okrenuo drugačije: živimo u iznimno podijeljenom društvu, na teritoriju koji je jedan od najbogatijih u Europi. Treći smo po količini i prvi po kvaliteti vode, dakle, vrijeme je idealno vrijeme da to izgubimo. Trebamo ostati budni da vidimo što će se događati, imati hrabrosti, svijesti i ljudskosti da te vrijednosti sačuvamo.

 

A slobodu i javni govor nitko ne može ukinuti, bez obzira što se neki trude - živa riječ je ono što nam je najvrijednije.

 

 

 

Izvor: N1

Iz kategorije: Kultura