Datum objave: 19. Siječanj 2016

EROTIKA Ivana Meštrovića; njegova djela iz mlađih dana izazivala su javnu sablazan i bila zabranjivana

Šibenik News
Šibenik News

 

Ivan Meštrović hrvatski kipar, arhitekt i književnik podrijetlom iz Otavica kraj Drniša poznat je po svojim umjetničkim sakralnim djelima i skulpturama u raznim materijalima koje krasne velik broj lokacija u Hrvatskoj i svijetu, od Zagreba preko Drniša, Splita i Trogira pa do Beograda i New Yorka. Najpoznatija djela su mu sigurno Zdenac života u Zagrebu, Grgur Ninski u Splitu ili grobnica obitelji Meštrović u Otavicama. No malo je poznato da su njegovi ranije radovi bili prožeti jakom dozom erotike, a neka su čak bila i zabranjivana, piše Jutarnji List.

 

Iako iz današnje perspektive dobar dio Meštrovićeve erotike izgleda pomalo i konzervativno, umiveno, malo dubljim istraživanjem pokazat će se da je radio u ovom kontekstu i vrlo provokativna djela, posebno u mlađim danima, djela kojima je izazivao javnu sablazan ili zbog kojih mu je bilo zabranjeno da izlaže. Manje je, dakle, poznato da je Meštrović bio zabranjivan. Primjer je vrlo eksplicitna skulptura “Moderna Venera” - ženski lik koji među nogama stišće Erosa, i koja se 1906. godine, kada je nastala, nije smjela izložiti u Beču na izložbi secesije.

 

Također je sablazan izazvao javni spomenik Luki Botiću, nastao otprilike u isto vrijeme kad i spomenuta Venera - Splićani su očekivali da lik Mare iz Botićevih pjesama bude pokorna žena koja se kaje za sve učinjeno, i da bude posve pokrivena što decentnijom mogućom odjećom. No Meštrović je prikazuje kao golu bludnicu velike stražnjice. Mare se, uz to, našla na postolju ispod pjesnikova lika, pa je njezin vrlo mršav (osim stražnjice) lik u očištu promatrača. O skulpturi su se vodile mnoge javne polemike.

Više o ovoj temi pročitajte na ovom LINKU

 

Iz kategorije: Kultura