Datum objave: 06. Siječanj 2016

Šibenski HNK prošle sezone inkasirao gotovo pola milijuna kuna od prodanih ulaznica

Šibenik News
Šibenik News

Kultura ipak nije zadnja rupa na svirali u Hrvatskoj. Barem ne publici koje u sezoni 2014./2015., kad je riječ o kazalištima, nije manjkalo. Dapače. Prema najnovijem izvješću Državnog zavoda za statistiku, tijekom spomenute kazališne sezone ukupno je izvedeno više od 11 tisuća predstava koje je, pak, pogledalo gotovo dva milijuna posjetitelja, točnije njih 1.928.015.

Prema statistici, tijekom sezone ukupno su radila 184 kazališta, od toga 98 profesionalnih. Osim profesionalnih kazališta, aktivno je bilo 11 stalnih scena, 29 profesionalnih kazališta za djecu od čega je osam lutkarskih, a radilo je i 57 amaterskih kazališta. 

 

STATISTIKA ŠIBENSKOG KAZALIŠTA

 

Krešimirov grad možda nema lutkarsko kazalište, ali ima bogat program za djecu i odrasle pa se ima čime i pohvaliti kada govorimo o brojkama iz sezone 2014./2015. vezanih za Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku. 

U godini kada je šibenska kazališna kuća proslavila 145. rođendan, te 55. obljetnicu Međunarodnog dječjeg festivala, statistika iz pera privremenog v.d. ravnatelja kazališta, Željka Kolopera Keke, kaže ovako:

Proizvedene su tri premijerne predstave koje su izvedene 24 puta, a riječ je o predstavama: "Noćna igra s Jesenjinom", "Matilda", i  "Laživac". Za uvježbavanje do savršenstva i konačnog izlaska pred publiku, održano je oko 130 proba za svaku predstavu. 

- S našim predstavama imali smo sedam gostovanja po Hrvatskoj. Bilo je 38 gostujućih i vlastitih repriznih predstava. U 2015. godini bilo je 15 gostujućih koncerata. Za vrijeme MDF-a održano je 173 programa - poručuje Koloper. 

U organizaciji Kazališta izvedeno je 257 različitih programa koje je s kupljenom ulaznicom pogledalo 22.700 gledatelja što, pak, čini ukupni inkas od prodanih ulaznica -421.320,00 kn.

- Računamo da je festivalske programe koji su se održavali na otvorenom bez ulaznica vidjelo 50.000 ljudi.
Isto tako u našoj zgradi održano je tijekom godine 38 programa u organizaciji drugih subjekata - tvrdi v.d. ravnatelj.

 

RADIONIČKI PROGRAM KAZALIŠTA

 

U sklopu kazališne djelatnosti je i rad s djecom u sklopu dramske radionice 'Ivana Jelić'  ( za osnovce, uz voditelje Jakova Bilića i Franku Klarić), dramski studio ( za srednjoškolce, uz voditelje Orijanu Kunčić i Šimu Bubicu) te dječji zbor 'Zdravo maleni' (za osnovce, uz voditeljicu Zrinku Mikuličin). 

Zahvaljujući njima, održane su ukupno 192 radioničke probe. 

 

- Ako zbrojimo službene programe u našoj i tuđoj organizaciji održane u našim prostorima  kao i probe za premijerne i reprizne izvedbe te radionice dođemo do ukupne brojke od 617 događanja - kaže nam Koloper. 

Iz kategorije: Kultura