Datum objave: 28. Rujan 2015

FOTO Na slici slikara Paola Cervija u svetom Krševanu žena umjesto razapetog Isusa

Diana Ferić
Diana Ferić

Zanimljiva izložba pod nazivom „Otjelovljenje“ još zanimljivijeg slikara Talijana Paola Cervia Kervishera otvorena je večeras u Galeriji svetog Krševana u Šibeniku, a specifična je i po tomu što ju je Šibenik dobio gotovo pa besplatno. Postavljena je zahvaljujući prijateljstvu među slikarima, posebno zalaganjem slikarice Sanje Saše koja je dva puta izlagala u Galeriji Krševan i kada je na jednoj skupnojj izložbi u Trstu vidjela Paolove slike odlučila ga je dovesti u Šibenik, kazala je na otvorenju izložbe Antonija Modrušan, ravnateljica galerije sveti Krševan. Paolo je za Galeriju svetog Krševana posebno naslikao sliku velikog formata , posvećenu tom „hramu, ali neuobičajeno na njoj nije razapeti Isus Krist nego tijelo žene koje u svojoj bjelini svijetli.

„ Paolo je kad stane pred platno iznenađen njegovom bjelinom i uvijek pred njega staje sam, nevin, gol i njegovo slikanje kreće u alkemijski proces. On preobražava ljudsku patnju u sjaj, ljepotu i ljubav. Tijelo transformira u duhovnost, a on se bavi uglavnom ženskim tijelima. Kaže da su žene drukčije, a ja ih ne razumije, ali to stalno želi te da ih slika kako bi uspostavio tu komunikaciju“, kazala je na otvorenju izložbe Sanja Saše ističući da na slikama Paola Cervia Kervishera sve ključa.

Riječ je o svestranom umjetniku, saksofonistu koji nastupa s brojnim bandovima te pjesniku. Rođen je u Italiji. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u tom talijanskom gradu u klasi poznatog Emilija Vedove, a predaje na sveučilištima u Banja Luci i Trstu.

Iz kategorije: Kultura