Datum objave: 04. Kolovoz 2015

ORGULJAŠKA LJETNA ŠKOLA:Vrhunski koncert za glazbene sladokusce u crkvi sv. Duha

Diana Ferić
Diana Ferić

Gala koncert u povodu otvaranja ovogodišnje Orguljaške ljetne škole koji je održan sinoć u prepunoj crkvi sv. Duha bio je umjetnička priredba dostojna Šibenika. Nastup sopranistica Ane Grubić Miškić i Tee Slavica, flautistica Ivane Šanić i Nikoline Kapitanović te Tine Guberine na orguljama bio je prvorazredni događaj za glazbene sladokusce koji su uživali u vrhunskim interpretacijama djela Vivaldija, Perosija, Falconerija, Zipolija, Jelića i drugih skladatelja koji su stvarali izuzetna glazbena djela od kraja 16. do početka 20. stoljeća.
Neočekivani doživljaj uživanja u zvucima orgulja, flauta i izvrsnih sopranistica imali su i posjetitelji ugostiteljskih objekata oko crkve sv. Duha koji su iznenađeni i oduševljeni gotovo s pobožnom pažnjom slušali zvuke koji su do njih dopirali. Bilo je lijepo i dirljivo vidjeti ih kako pažljivo spuštaju čaše na stol i paze da zveketom pinjura i pijata ne bi slučajno narušili zvučnu ljepotu koja je do njih dopirala. Crkva sv. Duha bila je previše malena za sve one koji su željeli doživjeti tu glazbeno radost u njoj pa se stajalo na vratima i oko crkve.
Posebno oduševljenje izazvala je izvrsna interpretacija skladbe „Ave Maria“ u kojoj su briljirale sopranistica Tea Slavica, flautistice Ivana Šanić i Nikolin Kapitanović te na orguljama Tina Guberina.
Šteta je što svečani koncert kojim je otvorena ovogodišnja Orguljaška ljetna škola nije dobio veći publicitet budući da je to bio glazbeni događaj koji svojim značajem i umjetničkim dosezima zaslužuje pozornost i izvan granica Hrvatske.
Potrebno je naglasiti da je okosnica svečanog koncerta Orguljaške ljetne škole bio zvuk orgulja Nikole Lupinija iz 1640. godine.
Orguljaška ljetna škola idući koncert svojih polaznika, predavača i gostujućih umjetnika ima već u četvrtak u crkvi. sv. Frane gdje će nastupiti sopranistica Vesna Coufal Jaić uz pratnju Ante Knešaureka na orguljama.

 

Iz kategorije: Kultura