Datum objave: 30. Srpanj 2015

Dvodnevni program na Krapnju:Tradicionalno žensko veslanje i regata na latinsko idro

Diana Ferić
Diana Ferić

Regata u ženskom veslanju koje je jedno od obilježja krapanjske tradicije održat će se ove godine na tom otoku 1. kolovoza, uoči Gospe od Anđela, zaštitnice Krapnja pa je i nazvana "U susret Gospi". Bit će organiziran i bogat kulturno - zabavni program, kako su najavili organizatori iz Društva za unaprjeđenje Krapnja, TZ Krapanj Brodarica i Mjesnog odbora Krapnja na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku na koju su došli obučeni u krapanjsku narodnu nošnju.

 

Regata će početi 20 sati. Nakon toga će nastupati vodičke mažoretkinje, KUD Spužvar, pjevački sastav Marjanke iz Splita, šibenski country bend Horse's Back, a bit će izvedena monodrama Pod Raosovim zvijezdama u izvedbi splitskog glumca i predsjednika Matice hrvatske Trpimira Jukića.

 

Posebnost ovogodišnje ženske regate je to što će sudjelovati Betinke i Murterinke, a ukupno će biti 32 veslačice. Spare, iliti trofeji za pobjednice regate, dizajnirala je poznata šibenska kreatorica sa Krapnja Đina Grbin.

 

Na blagdan Gospe od Anđela, u nedjelju 2. kolovoza, program na Krapnju počinje u 10 sati svetom misom koju će održati ličko-senjski nadbiskup i procesijom i blagoslovom brodova. Regata latinsko jedro počet će u 14 sati, a navečer će se na otoku održati kulturno-zabavni program uz zakusku.

 

„Krapanj inače nije baš poznat po velikom broju brodova na jedra, ali Krapnjani su do izuma motora tim brodovima uvijek išli dalje od svih – pa i do Istre. Naša je želja oživjeti tradiciju te vratiti kulturu i turizam na otok i pokazati mlađim naraštajima kako je prije izgledalo jedrenje i veslanje“, rekao je na konferenciji za novinare Tomislav Tanfara iz Društva latinskog jedra.

 

Brod će oba dana voziti svakih sat vremena, u subotu do ponoći, a u nedjelju do 1 ujutro. Cijena brodske karte je 6 kuna za odrasle i 3 kune za djecu.
 

Iz kategorije: Kultura