Datum objave: 23. Srpanj 2015

Ovogodišnji Supertoon prepun zanimljivih programa za ljubitelje animiranog filma

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji 5. festival animacije Supertoon, u svom mini jubilejskom izdanju, donosi više filmova i popratnog programa nego ikad prije. Uz službeni program koji se održavati na na tri lokacije u Šibeniku i kod škole Fausta Vrančića, na stubama na Gorici i ispred stare peškarije, na još deset lokacija u središtu Šibenika odigravat će se popratni program. Festival će biti otvoren 26. srpnja u šibenskom kazalištu kada će biti prikazan i zanimljiv izbor filmova koji su nominirani za najbolji europski film i koji su priznati na svjetskoj razini, a trajat će do nedjelje, 2. srpnja.

Jedan od najpopularnijih programa Supertoona je dječja radionica animiranog filma koja se svake godine održava na skalama na Gorici. Jedan od direktora Festivala Petar Trebotić izrazio je svoje zadovoljstvo idejom i realizacijom rada sa djecom na radionici: „Jedna od najznačajnijih stvari koju ovaj festival provodi, a ujedno je i povod našem radu, je edukacija mladih i djece o animaciji i filmskoj umjetnosti. Mi bismo željeli da djeca nauče kako kreativno razmišljati, ali im također pokušavamo pokazati kako njihove ideje realizirati. Dječja radionica animiranog filma svake godine je vrlo uspješna i odaziv djece bude i veći od očekivanog. S djecom rade odlični ljudi i pedagozi, mladi volonteri koji nisu samo iz Hrvatske već dođu i iz Mađarske, Estonije i Srbije.“

„Ove godine festivalski centar postaje Gradska vijećnica, ali ona se ujedno pretvara u kino. Tako će tamo biti prikazan zanimljiv dokumentarac o razvoju animacije u Aziji koji je za nas pripremila Olga Dobrovska. Ona je tamo živjela tri mjeseca i prikupljala je materijal za film. Na ovogodišnjem Supertoonu prikazivat će se i radovi našeg najvećeg velikana animacije Dušana Vukotića i njegov Oskarom nagrađen film Surogat. Također, bit će otvorena izložba njegovih stripova, crteža, ideja i fotografija koje nikad do sada nisu bile prikazane javnosti pod nazivom „Umjetnost radi umjetnosti“. Ove godine dobili smo i lokaciju u Muzeju grada Šibenika u kojem će biti prikazivani kratki dokumentarni filmovi o životu i djelima slavnih slikara iz 16. i 17. stoljeća. Na Gorici će se prikazivati i tri dječja animirana filma londonskog studija nominirana za Oskara koji su zaista izvrsni za svu publiku – Grubzon, Grubzonovo dijete i Na metli ima mjesta svima“, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare drugi direktor Supertoona Slave Lukarov.

Službeni i popratni program Festivala je besplatan i dostupan svim zainteresiranima. Za sve upite i informacije, kao i svake godine, po gradu će biti postavljeni infopultevi na kojima će raditi mladi volonteri, a cjelokupni program Supertoona biti će objavljen na web stranici festivala danas u popodnevnim satima.

Tekst i slike: Sara Pauk i Danijel Ferić
 

Iz kategorije: Kultura