Datum objave: 21. Srpanj 2015

Nastavak Krapanjskog kulturnog ljeta: Zbirka pjesama i slika o Krapnju i "Zidarski blues"

Diana Ferić
Diana Ferić

Zanimljivo događanje, kao kombinacija izložbe slika i čitanja poezije, održano je sinoć u uljari svetog Lovre Nm Krapnju, u povodu promocije prve zbirke pjesama Saše Franić Tanfara pod nazivom „Ne dam da mi te ukredu“ posvećenoj Krapnju, njegovim ljudima i tradiciji.

 

Umjetničke slike nastale po motivima pjesama iz te zbirke izložio je poznati slikar Ante Bergam, a otvaranje izložbe autorica zbirke je popratila s nekoliko svojih pjesama. Voditelj tog događanja Dinko Škevin kazao je kako je poetski izričaj Saše Franić Tanfara jednostavan i živopisan te vam, dok čitate ili slušate njezine pjesme, pred očima prolaze motivi Krapnja, mora, kamena, starih običaja.

 

Autorica je rođena Krupljanka, ali nakon udaje se preselila u Dubrovnik gdje već dugo . „Majka sam četiriju cura i bila sam posvećena obitelji, ali sada kada su sve one stasale mogu se posvetiti svojoj drugoj ljubavi – pisanju. Uvijek sam voljela pisati, a tu je ljubav u meni poticala i naša stara profesorica hrvatskog u srednjoj školi koju smo zvali Juca. Duboko doživljavam svoj rodni Krapanj i u meni su još žive slike iz mog djetinjstva koje sam pretočila u pjesme“, kazala nam je.

 

Za glazbeni dio te umjetničke večeri pobrinuo s dubrovački duo Baldo i Pere koji je pjevao i u klapi Ragusa, a posve spontano i nenajavljeno sa svojim „Zidarskim bluesom“ koji je nastao ovih dana upravo na Krapnju, a posvećen je majstorima zidarima koji unatoč vrućini predano rade svoj posao, obol je dao bračni par glazbenika Vesna i Akos Banlaky iz Beča, koji već 8 godina imaju kuću za odmor na Krapnju „Moj suprug je profesionalni glazbenik, a ja sam informatičarka po struci, ali s bavim i glazbom. On sklada opere i instrumentalnu muziku, ali izvodi i sve ostale vrste glazbe. Dugo smo tražili mjesto u kojom ćemo kupiti kuću za odmor, a na Krapnju se zaista odlično osjećamo i postajemo polako i domaći i rado s euključujemo u ovakva dokađanja“, otkrila nam je Vesna koja je sinoć pokazala svoj melodični, ugodan glas i muzikalnost.

To je bio jedan u nizu programa ovogodišnjeg Krapanjskog kulturnog ljeta koji se organizira uz potporu obitelji Tudić, vlasnika „Zlatne ribice“ koja je i uredila prostor stare uljare na Krapnju.
 

Iz kategorije: Kultura