Datum objave: 29. Lipanj 2015

Šibenski glazbari koncertom posvećenim Jakovu Gotovcu oduševili publiku

Diana Ferić
Diana Ferić

Glazbeni san ljetne noći priredili su sinoć Šibenska narodna glazba i maestro Damir  Marušić svojim tradicionalnim ljetnim koncertom, ovog puta samo klasične glazbe, posvećenog  akovu Gotovcu. Šibenski glazbari pokazali  su svu raskoš svog talenta i ljubavi prema glazbi. Publika je bila ushićena i doslovno nije željela napustiti Ljetnu pozornicu, a popustila je tek nakon što je uvidjela da su glazbari uistinu iscrpljeni fascinantnom izvedbom djela Jakova Gotovca u koja su doslovno unijeli vlastito srce i dušu.

Iako je Šibenska narodna glazba svoj tradicionalni ljetni koncert posvetila ozbiljnoj glazbi kojoj šira publika nije toliko sklona, pokazalo se da je to bila dobra odluka. Gledalište je bilo puno, a publika je uživala u vrhunskom glazbenom događaju kakav se ne viša često i kojeg se bez dvojbi ubraja među antologijska umjetnička postignuća.

Sinoćnji koncert bio je, osim toga, i povijesni događaj u pravom smislu riječi, a oni koji su ga slušali imali su posebnu čast i neponovljivu privilegiju. Šibenska narodna glazba sinoć je, naime, prvi puta izvela djelo Jakova Gotovca „Orači“ koje im je za tu prilikuu ustupio njegov sin Pero, također skladatelj. Bila je to praizvedba djela najvećeg i najznačajnijeg hrvatskog skladatelja svih vremena koji je glazbenu karijeru počeo upravo u Šibeniku. „Orači“ su impresivna, i dramatična glazbena senzacija koju je šibenska publika pratila s posebnom pažnjom i nagradila, onako kako to samo ona zna, gromoglasnim aplauzom.

Šibenska narodna glazba sinoć je zorno pokazala i dokazala da je vrhunska glazbena institucija u kojoj su glazbeni dar njenih članova i naporan rad pod dirigentskom palicom maestra Marušića, dosegnuli možda i najviše što je puhački orkestar uopće može postići. Šibenik može biti ponosan na svoje glazbare, a svi koji ih sinoć nisu čuli mogu samo žaliti za propuštenom prilikom.

 Šibenska narodna glazba tako je odala počast Jakovu Gotovcu uu povodu 100 godišnjice njegovog rođenja.Gotovac je svoju profesionalnu karijeru započeo 1922. godine u Šibeniku u kojem je proveo svega godinu dana, ali dovoljno da ostavi duboki trag. Vodio je Filharmonijski orkestar koji je tada nastupio i sa šibenskom glazbom.
 

Iz kategorije: Kultura